Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Compania unui liberal solicită 10 mln lei la CEDO

6 ian. 2017,, 12:45   Societate
7441 7

Întreprinderea Ruta-Prim SRL, controlată de familia liberalului Iurie Topală cere de la Republica Moldova plata unor despăgubiri de 10 milioane de lei, ca urmare a unui litigiu cu Primăria mun. Chișinău.

Aceasta din urmă a promis, dar nu a oferit bani pentru pierderile suportate de Ruta-Prim la transportarea gratuită a pasagerilor, scrie mold-street.com.

Litigiul dintre compania Ruta-Prim și Primăria Municipiului Chișinău a ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar Republica Moldova riscă să fie condamnată la plata unor despăgubiri de circa 10 milioane de lei.

Conflictul a apărut după ce întreprinderea a început să deservească rutele de autobuz 10 și 28, iar conform contractului semnat cu primăria a asigurat dreptul de călătorie gratuită pentru anumite categorii de cetățeni, în conformitate cu actele legislative.

Primăria însă nu a asigurat compensarea acestor costuri, chiar dacă în bugetul municipal erau prevăzute cheltuieli în acest scop. Până la trecerea rutelor de autobuz 10 și 28 în gestiunea Ruta-Prim, Parcul urban de autobuze primea aceste compensații.

Reprezentanții Ruta-Prim au avut mai multe adresări la Consiliul Municipal Chișinău și Primărie, care nu au adus nici un rezultat. Din 2013 întreprinderea deservește aceste rute în baza unui contract semnat cu Parcul urban de autobuze.

Consilierul liberal Iurie Topală care a fost administrator la Ruta-Prim SRL până în 2015 și care este în prezent director al întreprinderii de stat Calea Ferată din Moldova, susține că nu este normală situația când timp de trei ani o compania a prestat servicii pentru care nu au fost efectuate plăți.

Astfel, Ruta-Prim s-a adresat instanțelor de judecată solicitând 10 milioane de lei pentru perioada 2010-2012. În final, Curtea Supremă de Justiție a considerat că recursul întreprinderii este inadmisibil pe 12 noiembrie 2015.

În această situație Ruta-Prim s-a adresat la CEDO, care a înregistrat la 15 decembrie 2015 cauza nr.24284/15 SRL Ruta-Prim c. Moldovei.

Ruta-Prim SRL este unul din cei mai mari prestatori de servicii transport pasageri în Chișinău și administrează nouă rute de microbuz și două de autobuz, fiind controlată de familia Topală.

Întreprinderea are în calitate de fondatori Ruta-Prim Service (55%), Rodica Topală (30%), Natalia Boțan (12.25%) și Nicolae Boțan (3,75%).
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?