Dodon și Krasnoselski s-au abținut de la teme politice (VIDEO)

Dodon și Krasnoselski s-au abținut de la teme politice (VIDEO)

Președintele Moldovei, Igor Dodon, și șeful Transnistriei, Vadim Krasnoselski, au susținut astăzi, 4 ianuarie, o întrevedere la Bender.

Au fost discutate numeroase chestiuni calificate drept prioritare în relațiile dintre cele două maluri ale Nistrului, însă subiectele politice nu au fost incluse în agenda negocierilor, relatează NOI.md.

Președintele Moldovei și cel al autoproclamatei RMN au explicat lipsa temelor politice în negocieri prin faptul că nu doresc să transforme locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului în ostatici ai politicii. Potrivit lui Igor Dodon, obligația primordială a autorităților Moldovei și Transnistriei este crearea unor condiții în care cetățenii ar resimți ameliorarea bunăstării sale, ar obține soluționarea unor probleme concrete. „Desigur, există chestiuni dificile, există viziuni diferite, dar acest lucru nu înseamnă că noi nu trebuie să ne așezăm la masa de negocieri, să discutăm și să soluționăm problemele cetățenilor noștri. În ceea ce privește alte probleme, mai complicate, vom găsi și pentru ele soluția”, a specificat Dodon în finalul întrevederii cu Transnistria.

La rîndul său, Vadim Krasnoselski a explicat mai detaliat de ce nu au fost abordate chestiunile politice. „Noi nu am discutat chestiuni politice, de statut. Noi trebuie să creăm condiții în care oamenii să nu fie ostatici ai politicii și să ne dăm concursul pentru ca deciziile adoptate de politicieni să fie spre binele poporului. Trebuie să respectăm poporul Transnistriei și pe cel al Moldovei și să găsim soluții de compromis în orice circumstanțe”, a rezumat liderul Transnistriei.

Întrevederea a fost una plină de conținut, în pofida lipsei subiectelor politice în negocieri. Astfel, au fost discutate chestiuni legate de libertatea circulației locuitorilor Transnistriei, recunoașterea documentelor de studii eliberate de instituțiile de învățămînt din stînga Nistrului, cele ce țin de telecomunicații și restabilirea transportului feroviar între cele două maluri ale Nistrului. Ambii lideri au mărturisit că chestiunile economice au un rol foarte important în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol.

Precizăm că întrevederea liderilor Moldovei și Transnistriei a avut loc pentru prima dată în ultimii opt ani. În negocierile care au avut loc la reședința administrației publice de la Bender au mai participat consilierul președintelui Moldovei pentru reintegrare, Vasile Șova, și ministrul de externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev.
 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load