X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Germania vrea să-şi reformeze serviciile de securitate

3 ian. 2017,, 19:00   Externe
2468 0

Ministrul german de Interne, Thomas de Maizière, a dezvăluit liniile directoare ale unui proiect de reformă ce vizează serviciile de securitate, după atacul terorist de la Berlin, relatează AFP.

Ministrul de Interne a insistat, într-un editorial în cotidianul german „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, asupra necesităţii de a consolida puterile statului federal în materie de informaţii interne şi de a accelera repatrierea migranţilor ale căror cereri de azil au fost respinse.

El a propus, printre altele, consolidarea competenţelor până acum limitate ale Poliţiei Federale şi înfiinţarea unui centru de criză care să coordoneze serviciile implicate în gestionarea migranţilor şi antiterorism.

„Statul federal nu are competenţe în cazul catastrofelor de amploare naţională“, precum atentatul din 19 decembrie, soldat cu 12 morţi, a afirmat Thomas de Maizière. „Competenţele în materie de luptă împotriva terorismului interna'ional sînt divizate“, a atenţionat el.

„Avem nevoie de reguli omogene şi de o mai bună coordonare“, a subliniat el, referindu-se în special la supravegherea persoanelor declarate „periculoase“.

Atacul comis pe data de 19 decembrie la un tîrg de Crăciun din Berlin a scos la iveală problemele sistemului existent, în contextul în care presupusul autor al atentatului, tunisianul Anis Amri, fusese în vizorul autorităţilor. Iar faptul că acesta a reuşit să comită atacul ar fi fost şi un rezultat al divizării responsabilităţilor autorităţilor.

Propunerile lui Maizière au stârnit deja dezbateri aprinse în Germania. Ideile ministrului de Interne au fost criticate chiar de voci din cadrul partidului lui Maizière, CDU (Uniunea Creştin-Democrată), pe motiv că guvernul federal ar avea prea multe puteri. Şi în rândul aliaţilor bavarezi ai CDU - CSU (Uniunea Creştin-Socială) - au existat nemulţumiri, în timp ce formaţiunea populistă de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) l-a acuzat pe Thomas de Maizière că i-a plagiat propunerile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?