X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Energia care ar putea deveni cea mai ieftină sursă din lume

4 ian. 2017,, 05:00   Externe
6218 0

În unele părți ale lumii energia solară este mai ieftină decît cărbunele și în mai puțin de un deceniu este posibil să devină cea mai ieftină sursă de energie din lume, transmite Bloomberg.

În 2016, o serie de țări precum Chile sau Emiratele Arabe Unite au stabilit noi recorduri după ce au încheiat acorduri pentru producția de energie solară la un preț mai mic de 3 cenți pentru un kilowatt-oră, jumătate din costul mediu global pentru energia produsă în termocentralele pe bază de cărbune. În prezent, Arabia Saudită, Iordania și Mexic intenționează să organizeze în acest an licitații la care prețurile să scadă și mai mult, iar o serie de companii europene precum Enel caută noi piețe peste hotare după ce acasă subvențiile au fost eliminate.

Începînd din 2009 și pînă în prezent, prețurile la energia solară au scăzut cu 62%, fiecare parte a lanțului de aprovizionare reducînd costurile. Această diminuare a costurilor a condus la reducerea primelor de risc la împrumuturile bancare, ceea ce a dus capacitățile de producție la niveluri-record.

Potrivit analiștilor de la Bloomberg New Energy Finance, până în 2025 energia solară ar putea deveni mai ieftină decît utilizarea cărbunelui la nivel mondial. "De fiecare dată cînd se dublează capacitatea, prețul se reduce cu 20%", a apreciat Adnan Amin, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IREA). Această agenție se așteaptă ca prețul energiei solară să scadă cu alte 43% pînă la 65% pînă în 2025, ceea ce ar însemna un declin cumulat de 84%, începîîd din 2009.

Însă viteza cu care prețul energiei solare va scădea sub cel al cărbunelui va varia de la o țară la alta. Țările care importă cărbune sau îi taxează pe poluatori, precum Europa sau Brazilia, vor ajunge la un moment de răscruce în 2020 sau chiar mai devreme. În schimb, țările cu mari rezerve interne de cărbune, precum India sau China, vor avea nevoie, probabil, de mai mult timp.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?