X 
Cutremure stiri: 502

Circa 100 de lucrători medicali îi cer lui Usatîi să nu le închidă spitalul. VIDEO

26 mar. 2013,, 16:00   Societate
3276 0
Foto : noi.md
Un grup ce circa 100 de medici și asistenți medicali de la Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coțaga” protestează în fața Ministerului Sănătății. Aceștia solicită ministrului Andrei Usatîi să anuleze ordinul 782, care prevede comasarea spitalului cu Institutul de Cercetări Științifice în Domeniul Ocrotirii Sănătății Mamei și Copilului.

Protestatarii spun că nu văd necesitatea comasării și spun că, deși autoritățile au spus anterior că vor fi demiși doar șefii instituțiilor comasate, aceștia din contra se înmulțesc, iar cei care au de suferit sînt angajații instituției.

„Șefii se înmulțesc în ultimul timp. Nu am văzut schimbări în organigramă. De la spus pînă la făcut este mult”, a menționat președintele comitetului sindical, Vasile Tomuz.

Tatiana Pantea, care lucrează de circa 20 de ani la acest spital în calitate de asistentă medicală, susține că se urmărește scopul de a comasa instituțiile de stat și de a deschide spitale private. Totodată, Tatiana Pantea se teme că va rămîne fără un loc de muncă în urma comasării și nu va avea nici cei 2000 de lei care îi primește la moment.

„Salariul meu este unica sursă de venit în familie. Am student și elev, iar soțul nu lucrează. Aștept să văd ce se va decide, însă la vîrsta mea de 40 de ani mă gîndesc să plec peste hotare, dacă voi fi demisă, pentru că nu am alternativă”, a spus Tatiana Pantea.

Ulterior, un reprezentant al Ministerului Sănătății a declarat presei că solicitările protestatarilor vor fi luate în calcul, iar spitalul „Emilian Coțaga” va reveni la formula veche și își va redobîndi statutul juridic.

„Dacă asta este dorința colectivului, așa vom face, doar că procedura va fi mai lungă, de cîteva luni, deoarece deja reforma a intrat în vigoare”, a declarat șeful Direcției juridice a Ministerului Sănătății, Ion Ciochină.

Reprezentantul ministerului afirmă că, în urma comasării, spitalele vor beneficia de investiţii şi utilaj modern. Însă, dacă angajații acestor instituții nu doresc fuziunea și reformarea sistemului de sănătate, se vor păstra clădirile și tehnologiile vechi, care se vor răsfrînge asupra serviciilor oferite pacienților.

La moment, spitalul „Emilian Coțaga” are circa 350 de angajați.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав