Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Titanicul nu a fost scufundat de un iceberg

3 ian. 2017,, 23:00   Externe
6737 0

La peste o sută de ani de la scufundarea Titanicului, experții au venit cu o nouă ipoteză, potrivit căreia vasul britanic nu s-ar fi scufundat din cauza ciocnirii cu un iceberg.


Jurnalistul şi istoricul Senan Moloney susține în documentarul său, „Titanic: The New Evidence”, că nava s-ar fi scufundat din cauza unui incendiu, acesta fiind principalul motiv care a dus la moartea a 1.500 de oameni, potrivit Metro.

Potrivit acestuia, dovezile recente indică faptul că în carena navei ar fi pornit un foc care ar fi ars timp de trei săptămîni, fără să fie observat, înainte de noaptea tragediei.

Moloney, care a investigat cazul scufundării Titanicului timp de 30 de ani, a studiat fotografiile rare făcute de ingineri înainte ca nava să părăsească portul din Belfast și a observat niște urme negre, lungi de peste 9 metri, în locul unde a fost lovită nava de iceberg. Se pare că un incendiu izbucnit în buncărele cu cărbuni, a cauzat o serioasă avarie în coca vasului, slăbindu-i rezistența. În momentul în care s-a lovit de iceberg, regiunea vulnerabilă a cedat imediat.

“Privim exact în locul ciocnirii, pe aceeași suprafață, unde a lovit iceberg-ul, și se pare că nava avea un fel avarie în carena, înainte să plece din Belfast. Acele urme au fost provocate, cel mai probabil, de focul din camera unde erau boilerele, iar cînd vasul a lovit iceberg-ul, carena din oțel, deja avariată, a cedat”, a explicat acesta.

„Nimeni nu a mai investigat aceste urme pînă acum. Schimbă cu totul povestea. Avem experți în în industria metalurgică ce ne-au explicat că atunci când oțelul ajunge la acel nivel de temperatură, îl face fragil și îi reduce rezistența cu până la 75 la suta „, a adăugat el.

În aprilie 1912, Titanicul, cel mai mare pachebot din lume a plecat într-un voiaj inaugural din Southampton spre New York, însă nu a mai ajuns niciodată la destinație.

Rezultatul noilor cercetări au fost relatate în documentarul „Titanic: The New Evidence”, prezentat de jurnalistul Senan Molony, ce a fost difuzat recent pe postul tv britanic Channel 4.
1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?