Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Expert: criza politică nu trebuie să devină impediment pentru realizarea planului de liberalizare a regimului de vize RM-UE

25 mar. 2013,, 16:02   Societate
3623 0
Foto: interakt.md
Criza politică din Moldova nu trebuie să afecteze realizarea planului de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize, consideră expertul Csaba Toro.

Potrivit Agenţiei "INFOTAG", luni în cadrul mesei rotunde "Dialogul RM-UE în vederea liberalizării regimului de vize: faza a doua", el a spus că "dialogul dintre Moldova şi UE este foarte important pentru toate statele, în special pentru cele care susţin Republica Moldova în procesul de integrare, dar şi pentru cele care au o atitudine sceptică faţă de aceast proces".

"De exemplu pentru statele cu atitudine sceptică, realizările Moldovei pot fi un semnal că ţara poate deveni membru al familiei europene, iar deschiderea graniţelor nu reprezintă un pericol pentru comunitatea europeană", a spus Toro.

În opinia expertului, "liberalizarea regimului de vize depinde nu doar de aspectul tehnic dar şi de aspectul politic". El a adus drept exemplu Bulgaria şi România "care de mai mulţi ani la rînd nu pot obţine statutul de membru al Spaţiului Schengen chiar dacă şi-au îndeplinit angajamentele asumate".

El a menţionat că liberalizarea regimului de vize reprezintă doar "primul pas".

"Moldova mai are încă multe de făcut pentru a corespunde standardelor UE. Iar realizările nu trebuie să fie doar pe hîrtie", a menţionat Toro. Expertul a recunoscut că cerinţele faţă de Moldova sînt mult mai mari decît cele care au fost înaintate ţărilor care au aderat la UE în ultimii 20 de ani. În opinia lui, "acest lucru va avea un impact favorabil pentru Moldova".

"Realizările Moldovei impresionează. Europa are aşteptări şi mai mari din partea Moldovei decît cele necesare pentru liberalizarea regimului de vize", a spus expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?