X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Timofti îl va înainta pe Filat la funcția de premier - declarație

25 mar. 2013,, 15:32   Politică
8236 6
Foto: flux.md
Liderul Partidului Liberal Democrat, prim-ministrul în exercițiu, Vlad Filat, va fi înaintat de președintele Nicolae Timofti la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Cel puțin așa consideră analistul politic Nicolae Osmochescu, solicitat de NOI.md să comenteze care vor fi acțiunile președintelui țării din moment ce pînă în prezent există un singur candidat la această funcție, dar care nu se bucură de sprijinul tuturor partidelor din fosta AIE.

Analistul consideră că în condițiile situației politice actuale din țară, Nicolae Timofti va fi nevoit să-l înainteze pe liderul PLDM. Asta cu riscul ca Vlad Filat să nu fie votat nici prima, nici a doua oară.

“Altă ieșire nu există, dacă nu se identifică nici o candidatură. Pentru ca să fie logic continuată procedura de numire a prim-ministrului, cu riscul că nu va trece nici prima, nici a doua oară, trebuie să fie propus cineva. În cazul de față, dacă președintele îl înaintează pe domnul Filat, presupunem că prima dată nu trece, a doua oară – la fel, logic se ajunge la acel final și se creează alegeri anticipate”, a spus analistul.

Nicolae Osmochescu consideră că Nicolae Timofti nu are dreptul să dizolve Parlamentul pînă cînd nu va propune un candidat de două ori, chiar dacă acesta va fi și Vlad Filat, care la moment nu se bucură de susținerea PL-ului.

“Președintele nu are dreptul să dizolve Parlamentul pînă nu va încerca de două ori să propună o candidatură care să obțină sau nu încrederea legislativului. Un efect este condiționat cu un alt efect. Dizolvarea Parlamentului ar fi un efect secundar, după primul efect – neacordarea încrederii candidaturii prim-ministrului”, a spus Osmochescu.

În legătură cu o eventuală înaintare la funcția de premier a candidatului PSRM, analistul a spus că nu vede în rîndul PSRM un candidat care ar obține numărul necesar de voturi. Nicolae Osmochescu este convins că mai există speranțe că partidele din fosta AIE vor ajunge la un numitor comun pe marginea candidaturii la funcția de premier. Asta deoarece, în caz contrar, dacă vor avea loc alegeri anticipate, ele ar reprezenta pentru Moldova o tragedie, atît pe plan intern, cît și pe plan extern.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?