Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Un politolog despre avantajele susținătorilor UEE în Moldova

27 dec. 2016,, 12:40   Societate
5005 4

Susținătorii Uniunii Economice Eurasiatice (UEE) în Moldova promovează o politică foarte activă pe fundalul parteneriatului sporit cu alți membri ai acesteia.

Relațiile între Moldova și Belarus ar putea deveni un exemplu pozitiv pentru a dovedi oportunitatea integrării în UEE prin intermediul parteneriatului sporit la nivelul cooperării bilaterale cu țările care fac parte din aceasta. Acest lucru devine deosebit de actual pe fundalul dezamăgirilor legate de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană (UE). Opinia aparține politologului IDIS „Viitorul” Corneliu Ciurea și a fost exprimată în cadrul unei mese rotunde cu participanții din Belarus și Armenia care a avut loc astăzi, 27 decembrie, relatează NOI.md.

În mod tradițional autoritățile Moldovei preferă să susțină relații bilaterale cu țările din Europa de Est, inclusiv cu cele care fac parte din UEE, evitînd cooperarea multilaterală. În acest sens cooperarea cu „blocul estic” diferă radical de situația privind parteneriatul la nivelul UE. „Din cauza dimensiunilor mici țara noastră tradițional se conectează la jucătorii mai puternici din regiune și, ceea ce este foarte curios, face acest lucru în cadrul unei cooperări bilaterale. Acest lucru nu se atestă în relațiile noastre cu UE, în care parteneriatul este construit în raport cu întreaga Uniune, și nu în raport cu fiecare membru în parte”, a menționat Corneliu Ciurea.

Politologul a adus drept un exemplu pozitiv modul în care relațiile bilaterale cu unul dintre membri ai UEE ar putea îmbunătăți în mod semnificativ relațiile cu întreaga organizație. „În pofida tensiunilor legate de introducerea unor sancțiuni economice împotriva Moldovei, relațiile cu Belarus la nivelul politic se îmbunătățesc. Acest lucru se datorează faptului că Belarus a început recent să promoveze o politică externă mai clară, coerentă, independentă de guvernele altor țări ale UEE. Am remarcat modul în care a sporit rolul Republicii Belarus în regiunea Europei de Est, în raport cu Ucraina și vecinii săi. Acest lucru a stîrnit imediat interesul autorităților din Moldova. Noi am început să promovăm o politică mai transparentă în relațiile cu Belarus, care poate avea un impact foarte pozitiv asupra relațiilor cu alți membri ai UEE. Astfel, integrarea Moldovei în UEE este posibilă prin cooperarea bilaterală, care devine deosebit de relevantă în contextul decepționărilor legate de Acordul de Asociere cu UE”, a menționat expertul IDIS „Viitorul”.

El consideră că în acest context reprezentanții unor partide politice încearcă să obțină sprijin politic. „Igor Dodon și Partidul Socialiștilor, din partea căruia el a candidat la funcția de președinte, percep UEE drept o modalitate de integrare prin Est, și nu Vest. Ei salută această abordare, explicînd acest lucru prin faptul că de la semnarea Acordului de Asociere cu UE economia Moldovei a pierdut mult. Totodată, Acordul de Asociere cu UE nu prevede posibilitatea ca Moldova să construiască relații cu UEE și Uniunea Vamală, de aceea se susțin negocieri la nivelul cooperării bilaterale cu Moscova, Minsk și Astana. Acest nivel al relațiilor cu UEE nu încalcă prevederile Acordului de Asociere, dar face mai iluzorii șansele aderării Moldovei la UE pe termen mediu”, a concluzionat Corneliu Ciurea.

Se precizează că, potrivit unui sondaj de opinie recent, aproximativ 43 la sută dintre cetățeni ai Moldovei ar vota pentru integrarea în UEE, în cazul organizării unui astfel de referendum, iar 40 la sută ar vota în favoarea integrării în UE. Potrivit datelorsociologilor, numărul de susținători ai UEE a crescut atunci cu 2 la sută, în comparație cu studiul efectuat acum o lună.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?