COVID-19 : VACCINAȚI 1 005 181  INFECTAȚI 409 397 (+2394)   TRATAȚI 370 993     DECESE 10 522(+9)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 524
Coronavirus stiri: 7845

Dreptul la comerțul cu amănuntul în baza patentei, extins pînă la finele anului 2018

27 dec. 2016,, 11:15   Economie
3726 0

În Moldova a intrat în vigoare Legea care prevede prelungirea dreptului de a desfăşură comerţul cu amănuntul în baza patentei de întreprinzător pînă la 31 decembrie 2018, relatează NOI.md.

Astfel, este vorba despre intrarea în vigoare a modificărilor la Legea cu privire la patenta de întreprinzător, aprobate în Parlament, promulgate de fostul președinte Nicolae Timofti și publicate în Monitorul Oficial.

Modificările prevăd prelungirea pînă la 31 decembrie 2018 a termenului de desfăşurare a două genuri de activitate: comerţul cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioşcuri, pavilioane şi din autovehicule şi comerţul cu produse alimentare și mărfuri perisabile autohtone, cu condiţia respectării cerinţelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea şi comercializarea lor.

Inițial, desfăşurarea comerţului cu amănuntul de către titularii de patentă era permisă pînă la sfîrșitul anului curent, fiind elaborat un concept privind impozitarea simplificată a persoanelor fizice care practică comerţul şi care nu sînt înregistrate în calitate de întreprinzător. Conceptul respectiv este prevăzut în politica bugetar-fiscală pentru anul 2017. Trecerea la un nou mecanism de impozitare necesită însă o perioadă de tranziţie ce le-ar permite posesorilor de patentă să studieze particularităţile noului regim fiscal şi să conştientizeze oportunităţile mecanismului respectiv. Prin urmare, s-a decis prelungirea dreptului de a desfăşură comerţul cu amănuntul în baza patentei de întreprinzător pe un termen de doi ani.

Prevederea respectivă se extinde doar asupra titularilor de patentă ce deţin la data 31 decembrie 2016 patente valabile pentru unul dintre genurile de activitate menționate. Însă dreptul de a desfăşură comerţul cu amănuntul în baza patentei va fi restricționat teritorial – doar în cadrul pieţelor comerciale a căror activitate este reglementată de Legea cu privire la comerţul interior.

Totodată, se prevede majorarea taxei pentru patentă: pentru comerțul cu amănuntul la tarabe, în chioşcuri, pavilioane taxa lunară pentru patentă va constitui 150 de lei în sate, 300 de lei – în centre raionale, 540 de lei – în municipiul Bălți și Chișinău. Taxa pentru patentă pentru comerțul cu produse perisabile va constitui 200, 500 și, respectiv, 700 de lei.
0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X