Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

În Moldova ar putea fi anulat fotbalul de iarnă

26 dec. 2016,, 17:00   Sport
3947 1

Campionatul Moldovei la fotbal, inclusiv Divizia Naţională (DN), ar putea să se desfăşoare după schema “primăvară-toamnă” începînd din anul 2018.

În acest mod, functionarii moldoveni din fotbal intenţionează să atragă pe stadioane un număr mai mare de suporteri, care nu au nici o dorință arzătoare de a merge la stadioane în timpul iernii, şi să creieze condiţii mai confortabile fotbaliştilor. Iniţiativa de a trece la noul sistem de desfăşurare a campionatului şi avantajele lui au fost prezentate de Pavel Cebanu, preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF), comunică NOI.md.

Actualul sistem “toamnă-primăvară”, conform căruia se desfăşoară turneele naţionale de fotbal sub egida FMF (DN, Divizia “A” şi Divizia “B” – n.red.) este depăşit şi nu corespunde realităţii condiţiilor meteo din Moldova. “Pe timpuri transferarea începutului campionatului Moldovei din primăvară pe toamnă a fost un tribute al modei, deoarece această metodică a desfăşurării campionatelor se practică în majoritatea ţărilor Europei.

Cu timpul însă a devenit evident că acest sistem nu se potriveşte cu condiţiile noastre. A organiza meciuri în decembrie la minus 5 grade sau în februarie pe zăpadă şi încă pe terenuri proaste poate fi orice, numai nu fotbal. Sînt necesare “cîmpuri” cu sistem modern de încălzire sau complexe sportive închise cu multe locuri, ceea ce nu există în Moldova”, a declarat preşedintele FMF Pavel Cebanu în interviul pentru infotag.md.

Potrivit spuselor lui, în sistemul “primavera-toamnă” există o mulţime de avantaje şi suporterii vor fi muţumiţi. “În primul rind, pînă la începutul campionatului echipele au posibilitatea să se pregătească timp de două-trei luni. Ele nu vor trebui de două ori pe sezon să renoveze componenţa echipelor, deci, să cheltuiască resursele financiare limitate. Se va reduce şi “migraţia” între cluburi”, consideră Pavel Cebanu.

“Într-al doilea rînd, fotbalul este o probă sportivă de vară. Şi echipele vor obţine posibilitatea să susţină anume în această perioadă de timp un număr mare de meciuri, nu să se afle în vacanţă şi doar după aceasta să înceapă procesul de instruire şi antrenamente. Ei vor juca pe terenuri verzi, iar vizitatorii veniţi la stadion nu vor trebui să-şi pună paltoane şi căciuli. Într-al treilea rind, majoritatea suporterilor susţin această initiativă. În orice caz, decizia privind transferarea începutului campionatului de la toamnă la primavera va fi adoptată colegial şi va tine cont de toate opiniile”, a specificat şeful federaţiei de profil.

Precizăm, turneele naţionale de fotbal sub egida FMF se desfăşoară în Moldova din anul 1992. Cel mai important dintre ele – Difizia Naţională – în sezonul de debut al anului 1992 a avut loc după sistemul “primîvară-toamnă”. Atunci campion a devenit clubul chişinăuian “Zimbru”. Începînd cu sezonul 1992/93 DN, precum şi Divizia “A” şi Divizia “B”, se desfăşoară după sistemul “toamnă-primăvară” cu o pauză îndelungată la mijlocul sezonului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?