Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Arabia Saudită anticipează: Prețul petrolului va crește considerabil

26 dec. 2016,, 02:02   Externe
2769 0

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din cadrul cartelului OPEC, anticipează o majorare considerabilă a prețului petrolului anul viitor, majorîndu-și veniturile din petrol, în proiectul de buget, cu 46% față de nivelul din acest an.

Interesant este că statul asiatic nu precizează prețul pe baza căruia Guvernul saudit a realizat proiectul de buget, amintind numai o estimare a Fondului Monetar Internațional (FMI), de 50,6 dolari pe baril. În acest an, media prețului unui baril de petrol obținut de Arabia Saudită pe piețele internaționale a fost de 43 de dolari.

Arabia Saudită și-ar putea majora veniturile fie prin majorarea prețurilor, fie prin cea a volumelor exportate. Cum, însă, potrivit acordului de reducere a producției OPEC, statul din Orientul Mijlociu și-a asumat o reducere a producției de 486.000 de barili pe zi, rezultă că guvernanții saudiți se așteaptă la o majorare a prețului petrolului considerabilă, menită nu numai să compenseze reducerea petrolului, ci și să asigure un plus de venituri la bugetul statului asiatic de 40 de miliarde de dolari (de la 88 miliarde de dolari în 2016 la 128 miliarde de dolari în 2017).

Deficitul bugetar este estimat pentru anul viitor la 53 de miliarde de dolari, în scădere cu 33% față de cel înregistrat în acest an. Datoria publică a Arabiei Saudite s-a majorat în 2016 cu 84 miliarde de dolari sau 12,3% din Produsul Intern Brut (PIB)

Proiectul de buget nu cuprinde însă și veștile proaste pe care cetățenii saudiți se așteptau să le audă de la propriul guvern: majorarea prețurilor produselor petroliere cu 40% și cele ale electricității cu 20%.

În acest an, prețul benzinei din Arabia Saudită a urcat cu 50%, ajungând la 24 cenți pe litru, iar cel al motorinei a crescut cu două treimi, ajungând la 20 de ceți pe litru. Prețul gazului natural a crescut la rîndul său cu două treimi.
Profit.ro
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?