Referendumul privind demisia lui Chirtoacă va fi organizat de CEDO?

Referendumul privind demisia lui Chirtoacă va fi organizat de CEDO?

Unii membri ai Consiliului municipal Chișinău (CMC) încă mai speră să organizeze referendumul privind revocarea primarului general, Dorin Chirtoacă.

Consilierii din partea PSRM intenționează să se adreseze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) privind examinarea posibilității de organizare a referendumului în Chișinău. Declarația a fost făcută la ședința de astăzi a CMC, de către președintele fracțiunii PSRM, Ion Ceban, citat de NOI.md.

Problema organizării referendumului privind revocarea lui Dorin Chirtoacă rămîne una dintre prioritățile fracțiunilor CMC, care se află în opoziție față de Partidul Liberal. Consilierii socialiști intenționează să caute dreptate în instanțele europene. „Noi trebuie să ne adresăm la CEDO, pentru că doar în țara noastră cetățenii pot fi privați de dreptul fundamental la referendum. Am discutat această problemă cu colegii consilieri care la fel critică refuzul Curții Supreme de Justiție de a le oferi cetățenilor dreptul să-și expună opinia”, a subliniat Ion Ceban. 

Precizăm că aleșii locali au revenit la problema referendumului peste cîteva luni după ce Curtea de Apel Bălți a aprobat cererea avocaților lui Chirtoacă cu privire la contestarea deciziei Judecătoriei Centru privind înregistrarea grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului de revocare a primarului capitalei. Avocații grupului de inițiativă au contestat decizia la Curtea Supremă de Justiție, care ulterior a respins contestarea. 

Ulterior, consilierii din partea fracțiunilor PSRM, comuniștilor și celor fără de partid, Partidului Nostru și Partidului European Popular din Moldova au întreprins încă o tentativă de inițiere a referendumului. În cadrul ședinței extraordinare a CMC din 13 septembrie, pentru organizarea referendumului au votat 32 de consilieri, însă acest număr a fost insuficient, pentru că în asemenea cazuri este nevoie de 2/3 dintre membrii CMC (34 de aleși locali).
 
Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load