X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

O companie din SUA va explora zăcămintele de petrol și gaze din Moldova

22 dec. 2016,, 11:00   Economie
3810 0

Guvernul a aprobat transmiterea drepturilor pentru explorarea și dezvoltarea zăcămintelor petroliere și de gaze naturale în sudul țării, în condiții de concesiune, companiei „Frontera Resources International” din SUA, informează NOI.md.

Decizia a fost luată la inițiativa Ministerului Mediului, avînd în vedere că anterior compania americană a fost desemnată învingătoarea concursului internațional privind concesiunea lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor în sudul Moldovei.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a comunicat că contractul cu „Frontera Resources International” urmează să fie semnat pînă la sfîrșitul acestui an. Oficialul a menționat că acest proiect este foarte important pentru Moldova, subliniind că, dacă aici vor fi găsite rezerve de petrol și gaze naturale, acestea vor fi extrase cu ajutorul companiei americane, ceea ce va permite reducerea dependenței de importul de resurse energetice.

La concurs a participat și compania britanică „Overseas Minerals Corporation”, însă, în opinia membrilor comisiei, ea nu corespundea tuturor criteriilor necesare, de aceea, în calitate de învingător, a fost desemnată compania „Frontera Resources International LLC” din SUA.

Perioada de concesiune constituie 5 ani, cu exploatarea ulterioară pe o perioadă de 40 de ani și posibilitatea prelungirii acestui termen cu 5 ani, dar care în total nu va depăși 50 de ani. Conform condițiilor contractuale, compania americană va achita statului cel puțin 1% din veniturile obținute din vînzările hidrocarburilor. Compania urmează să înceapă lucrările cel tîrziu peste doi ani de la semnarea contractului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?