Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

De ce Legea recensămîntului urmează a fi conformată cu hotărîrea Guvernului

21 dec. 2016,, 17:50   Societate
2745 2

La propunerea Biroului Național de Statistică, Guvernul a acceptat modificarea Legii nr.90/2012 cu privire la recensămîntul populaţiei şi al locuinţelor din Republica Moldova în anul 2014.

Se propune ca prevederea actuală precum că termenul-limită de publicare a rezultatelor finale nu va depăşi 27 de luni de la momentul de referinţă al recensămîntului, să fie substituită cu un termen vag, aprobat de Guvern, la propunerea Comisiei Naționale pentru recensămînt.

De menționat că, prin hotărîrea Guvernului de la 3 august 2016, contrar prevederilor legii, termenul stabilit anterior – «decembrie 2015 – iulie 2016», a fost substituit cu un alt termen – «martie-iunie 2017». Și în nota sa de poziție BNS argumentează modificarea respectivă a legii prin conformarea ei cu decizia Guvernului. Este o noutate și un nonsens cînd legea urmează a fi conformată cu hotărîrea Guvernului, act inferior.

De menționat că, în luna mai curent, pentru diverse încălcări comise în perioada recensămîntului, pentru cheltuieli suplimentare neargumentate fostul director general al BNS a fost demis, în funcția respectivă fiind numit un alt director general. De atunci a trecut destul timp, dar BNS nu reușește să facă totalizarea rezultatelor recensămîntului.

În mod normal, pentru neexecutarea prevederilor legii, pentru iresponsabilitate din partea conducerii ВNS, concomitent cu examinarea propunerii de extindere a termenului finalizării și publicării rezultatelor recensămîntului mai mult cu un an, conducerea BNS urma să fie pedepsită. Și pentru asemenea cazuri, persoana cu funcţie de răspundere, dacă aceasta a cauzat daune în proporţii mari intereselor publice, se pedepsea cu amendă în mărime de la 200 la 500 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani. Iar în cazul unor urmări grave – se pedepsea cu amendă în mărime de la 500 la 1000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Cert e că, din motive necunoscute, în decembrie 2008 acest articol (331) din Codul penal a fost abrogat, iar parlamentele ulterioare, din unele motive (binecunoscute), uitău să restabilească pedeapsa pentru neexecutarea legilor. Deci nu este de mirare că legile permanent se ignoră, se încalcă flagrant și nimeni nu poartă nicio răspundere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?