Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Controlul și supravegherea calității alimentelor – conflict de interese departamentale

21 dec. 2016,, 17:30   Societate
2719 0

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat modificări la Lista şi tarifele serviciilor contra cost din sfera sănătăţii publice prestate persoanelor fizice şi juridice, aprobată prin hotărîrea Guvernului nr.533/2011.

Din listă a fost exclusă o poziție și incluse 81 de noi poziții. De menționat că, în conformitate cu prevederile Legii nr.10/2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice, înainte de plasarea pe piață a produselor și serviciilor, acestea urmează a fi supuse autorizării și expertizei sanitare de către Serviciul de Stat de Supraveghere a Sănătății Publice (SSSP).

Cu suportul financiar al UE au fost dotate capacitățile laboratoarelor SSSP cu dispozitive medicale moderne. În legătură cu acest fapt, Ministerul Sănătății și-a amintit de prevederile legislației și urmează să impună servicii cu plată pentru diverse investigații. Doar e inadmisibil ca utilajul instalat să stea fără folosință.

În alt context, Ministerul Sănătății, prin activitatea sa de impunere a controlului cu plată a calității alimentelor, cu referire la Legea privind supravegherea de stat a sănătăţii publice, intră în conflict cu Agenția Națională pentru Securitatea Alimentelor (ANSA) și Ministerul Economiei. ANSA, în conformitate cu atribuțiile sale, este responsabilă să asigure organizarea şi coordonarea acţiunilor în domenii orientate spre garantarea siguranţei alimentelor. Inclusiv în domeniul siguranţei, calităţii şi igienei produselor alimentare, să efectueze controlul şi supravegherea respectării cerinţelor legislaţiei în vigoare privind siguranţa alimentelor la toate etapele de producţie ale lanţului alimentar; să asigure controlul supravegherii respectării cerinţelor legale de siguranţă a alimentelor, la importul acestora; să asigure autorizarea sanitar-veterinară a produselor alimentare, precum și controlul oficial asupra respectării regulilor de producere şi comercializare a tuturor produselor alimentare. Tot ANSA este responsabilă de domeniul supravegherii condiţiilor de igienă în localurile publice, locurile de agrement şi instituţiile de deservire.

Și toate acestea au loc din cauza lipsei unei coordonări generale a controlului calității, inclusiv a produselor alimentare, care anterior era o atribuție a Departamentului Moldova-Standard. Iar după reorganizare și dispersarea acestuia, atribuțiile au fost transmise Ministerului Economiei, care nu a reușit să asigure o coordonare a structurilor dispersate, aflate în subordinea unor altor ministere, inclusiv a Guvernului, cum este ANSA.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?