Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Andrei Năstase: Viorel Ţopa a fost condamnat ilegal la 8 ani de închisoare

22 mar. 2013,, 08:30   Societate
7195 2
Foto: infotag.md
"Omul de afaceri Viorel Ţopa a fost condamnat ilegal la 8 ani de închisoare, din cauza faptului că organele de drept din Moldova au tăinuit mai bine de 12 ani ordonanţa de refuz în pornirea procesului penal împotriva lui Viorel Ţopa", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la "INFOTAG" avocatul acestuia, Andrei Năstase.

Avocatul a menţionat că a prezentat în instanţa de judecată o copie a acestei ordonanţe, semnată de procurorul şef-adjunct al Secţiei investigaţii financiar-economice a Procuraturii Generale, Valentin Caşu, însă procurorii au negat vehement existenţa originalului acestui document.

"Abia pe 6 martie curent, Procuratura Generală a recunoscut că un asemenea document există. Asta schimbă radical esenţa lucrurilor. Faptul că Procuratura Generală a depistat, chiar dacă cu o întîrziere condamnabilă ordonanţa de neîncepere a urmării penale, aceasta este proba incontestabilă, care-l disculpă pe Viorel Ţopa de orice crimă şi faptă penală, în schimb inculpă întreg sistemul judecătoresc din Republica Moldova. Ordonanţa demonstrează că Viorel Ţopa nu a comis nicio infracţiune în perioada cînd a fost preşedinte al Băncii de Economi", a spus avocatul. El a menţionat că în 2001, în urma unui control la Banca de Economii, Valentin Caşu a stabilit că preşedintele instituţiei financiare, Viorel Ţopa, nu a încălcat legea în timpul activităţii sale. Deşi exista acest document, care-l declara nevinovat pe omul de afaceri, în 2011, judecătoarea Natalia Simciuc l-a condamnat la 8 ani de închisoare.

Potrivit lui Năstase, "procurorii şi judecătorii au acţionat la comanda controversatului Vlad Plahotniuc, care ţine în captivitate întreg sistemul judecătoresc din Moldova".

"Această ordonanţă a fost în mod criminal tăinuită de către o mînă de procurori şi judecători, aflaţi la cheremul lui Plahotniuc, ceea ce mă interesează acum este ca instituţiile statului să revizuiască acţiunile criminale pe acest caz", a spus Andrei Năstase.

Avocatul a menţionat că a expediat o scrisoare Parlamentului Republicii Moldova prin care solicită "desemnarea unui procuror sau a unui grup de procurori, care să investigheze modul în care a fost tăinuită o ordonanţă de refuz în pornirea procesului penal şi cum a fost posibilă condamnarea ilegală a lui Viorel Ţopa la 8 ani de închisoare de către instanţa de judecată din Republica Moldova".

"INFOTAG" precizează: Omul de afaceri Viorel Ţopa a fost condamnat pe 13 ianuarie 2012 de Judecătoria sect. Buiucani la opt ani de închisoare pentru utilizarea resurselor Băncii de Economii. Decizia de condamnare a lui Viorel Ţopa a fost menţinută la Curtea de Apel Chişinău şi Curtea Supremă de Justiţie. În prezent, dosarul se află la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Cu puţin timp înainte de a fi condamnat, acesta a părăsit Moldova şi pînă în prezent este dat în urmărire.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?