La San-Francisco, Uber începe testarea automobilelor Volvo cu pilot automat

La San-Francisco, Uber începe testarea automobilelor Volvo cu pilot automat
Compania  Uber, prestatoarea  serviciilor de utilizare în comun a mijloacelor de transport,  extinde  testările sistemelor de dirijare autonomă : mașinile de teren  VolvoXC90, echipate special, au ieșit pe străzile din San Francisco    (California). 
Acest pas  înseamnă că a început  o nouă etapă în extinderea colaborării   companiilor   Volvo și Uber  după semnarea, în august,  2016 a acordului privind lansarea unui proiect  comun. În cadrul lui vor fi create automobilele de bază, pentru elaborarea ulterioară a mașinilor cu dirijare totalmente autonomă, fără participarea șoferilor.  Inițial, asemenea automobile au fost testate în orașul Pittsburgh (Pennsylvania).  
Automobilele care vor fi testate la San Francisco au fost create  de    Volvo Cars și transmise companiei Uber, care le-a echipat cu  propriile soluții hardware și software. În mare parte, aceste soluții sunt reprezentate de utilajele instalate pe acoperișul automobilului.   
Automobilele în cauză vor circula pe străzile din San Francisco în regim autonom.  Totuși, în cadrul programului experimental, în ele mereu vor fi prezenți specialiștii tehnici de la Uber pentru a controla funcționarea tuturor sistemelor.    
 
«Concepția automobilelor pentru  utilizare în comun, cu  pilor automat, devine o realitate, - spune Mårten Levenstam, vicepreședinte planificarea producerii la  VolvoCars. - Volvo este mândră, că se afla în avangarda  elaborărilor tehnologice în acest domeniu, de rând cu partenerul său   Uber». 
 
Alianța cu compania  Uber este parte componentă a planului   Volvo de elaborare a tehnologiilor  dirijării autonome   (AD, autonomous driving). 
 
În ianuarie, 2017 compania va purcede la  implementarea proiectului  «Drive Me». Va fi cel mai mare proiect din lume, în cadrul lui  cca 100 automobile cu pilot automat  vor fi puse la dispoziția participanților  pentru a  străbate drumurile obișnuite din suburbia Gothenburg (Suedia). Experiența acumulată va fi folosită de   Volvo la perfecționarea mașinilor cu pilor automat.  
 
Partea a doua a planului  – organizarea  în comun cu Autoliv, lider în domeniul tehnologiilor de securitate în industria auto.  Compania nouă va elabora și va produce sisteme de dirijare autonomă și tehnologii  software pentru șoferi.  Produsele ÎM,  - un brand special, - vor fi accesibile inclusiv altor producători de echipamente. 
 
Noua companie va avea staff-ul la Gothenburg  (Suedia).  Inițial, statele de personal  vor include specialiști de la   Volvo și Autoliv, cca 200 persoane, ulterior numărul lor va ajunge la   600 și mai mulți. Se preconizează, că întreprinderea va începe a lucra în a. 2017 . 
 
Partea a treia a planului – colaborarea cu Uber la crearea și perfecționarea automobilelor , în baza cărora vor fi create mașinile cu pilot automat.    Această colaborare îi va permite companiei Volvo să reducă cheltuielile pentru elaborări, să creeze tehnologii avansate și să sporească substanțial vânzările.   
 
Modelele de bază vor fi produse de compania   Volvo Cars, după care achiziționate de compania Uber. Investițiile comune în proiectul  Volvo Cars și Uber vor constitui 300 mln. dolari SUA. Ambele companii vor utiliza modele de bază unice pentru elaborarea propriilor strategii în sfera dirijării autonime.   
 
Automobilele care vor fi testate la San Francisco, sunt create  pe platforma-modul   SPA (Arhitectura platformei scalabile), elaborată de  Volvo Cars. Este cea mai avansată arhitectură auto din lume. În prezent, pe platforma  SPA este construit SUV-ul  Volvo XC90, care a primit numeroase  premii,  sedanul  S90  și V90. 
 
Arhitectura  SPA a fost dezvoltată în cadrul programului global de transformări  Volvo Cars, cu investiții de 11 mlrd  dolari. Programul început în a.   2010 presupune, inclusiv,  elaborarea celor mai  avansate tehnologii de dirijare autonomă, a sistemelor de electrificare de următoarea generație și a tehnologiilor de conectare. Anume vastele posibilități ale arhitecturii  SPA au atras compania Uber, care a preferat să colaboreze anume cu nVolvo Cars.
 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load