Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Moldova va beneficia de vaccinul ce previne cancerul de col uterin

19 dec. 2016,, 15:18   Societate
2331 0

Un lot de vaccinuri împotriva virusului papiloma uman (HPV), care, potrivit producătorului, previne cancerul de col uterin, va fi adus în Republica Moldova. Lotul în cauză este preconizat pentru doi ani, informează NOI.md.


Vaccinul va veni din partea Alianței Globale pentru Vaccinuri și Imunizare, iar beneficiarele acestora vor fi 15 mii de fetițe, cu vărsta de 10 ani, care vor fi vaccinate gratuit pe parcursul anilor 2017-2018.
Cursul de vaccinare constă în administrarea a două doze de vaccin șa un interval de șase luni. Acesta va proteja persoanele de infectarea cu virusul papiloma uman, care este o problemă majoră de sănătate atît în Moldova, cît și la nivel mondial.

Specialiștii menționează ca aproape toate cazurile de cancer de col uterin sînt provocate de infecții cu tulpini ale virusului HPV. Acesta determină apariția negilor genitali și anomalii celulare la nivelul colului uterin. Virusul este transmisibil pe cale sexuală și afectează doar femeile, bărbații fiind doar purtători. Inițial această boală nu se manifestă în nici un fel, iar pentru a fi depistată, trebuie efectuat un studiu destul de avansat.

În Republica Moldova, pe parcursul anului 2015 au fost înregistrate 3914 cazuri de infecție cu cancer de col uterin, dintre care 290 de cazuri fiind depistate pe parcursul anului. Tot în acest an, 149 de femei au decedat din cauza acestei maladii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?