X 
Cutremure stiri: 502

Transparency International: Controlul declaraţiilor de avere ale funcţionarilor pentru 2012 a eşuat

14 mar. 2013,, 15:43   Societate
3321 0
Foto: gindul.info
Controlul declaraţiilor de avere ale funcţionarilor pentru anul 2012 a eşuat. De această părere sînt membrii organizaţiei Transparency International Moldova, care şi-au prezentat raportul joi în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit Agenţiei "Infotag", expertul Centrului de analiză şi prevenire a corupţiei, Mariana Calughin, a informat că "pentru promovarea politicii de depunere a declaraţiilor pe venit cel mai mult a lucrat Ministerul Tehnologiei Informaţiei, Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor, de asemenea Agenţia "Cadastru"". Lucrurile sînt grave la Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Mediului.

"Comparativ cu anul 2011, Ministerul Tehnologiei Informaţiei a dat dovadă de un progres semnificativ, la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat lucrurile s-au schimbat nesemnificativ, la Ministerul Educaţiei precum şi la Ministerul Muncii, situaţia nu s-a schimbat deloc", a spus Calughin.

Potrivit ei, "toate organele puterii centrale dispun de un registru al declaraţiilor pe venit ale angajaţilor".

În rezultatul monitorizării, au fost depistate un şir de probleme cum ar fi "neprezentarea declaraţiei la angajare sau demisie, neverificarea declaraţiilor primite, nesancţionarea celor care comit abateri şi neprezentarea declaraţiilor Comisiei Naţionale Anticorupţie".

Autorii raportului recomandă autorităţilor să "intensifice monitorizarea pe intern a procesului de depunere a declaraţiilor, să instruiască colaboratorii şi să introducă sancţiuni pentru abateri, de asemenea, să sporească responsabilitatea conducătorilor de instituţii şi să asigure transmiterea declaraţiilor pe venit la CNA, nu în ultimul rând, de a opera un şir de modificări la legislaţia în vigoare".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав