X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Corneliu Gurin: Deocamdată, nu a fost depus niciun dosar pentru funcţia de procuror general

11 mar. 2013,, 15:40   Societate
4103 1
Foto: europalibera.org
"La mai bine de 10 zile de la anunţarea concursului pentru suplinirea funcţiei de procuror general, deocamdată, niciun doritor nu a depus dosarul la Comisia specială pentru alegerea procurorului general", a relatat pentru "Infotag", preşedintele Comisiei, Corneliu Gurin.

"Probabil, acest lucru se explică prin faptul că setul de documente necesar a fi prezentat este unul destul de mare, iar unele dintre documente necesită şi o abordare creativă. În special, este vorba despre prezentarea unui program managerial, adică viziunea candidatului în ceea ce priveşte activitatea instituţiei pentru perioada anilor 2013-2018. De asemenea, trebuie prezentate declaraţia de avere şi interese, o recomandare de la o persoana notorie din domeniul jurisprudenţei, dovada vechimii în muncă nu mai mică de 15 ani în domeniul drept, certificate medicale – narcologic, psihiatric şi de stare generală, CV etc.", a spus preşedintele comisiei.

Corneliu Gurin a menţionat că, cel mai probabil, doritorii vor depune dosarele pe ultima sută de metri. Termenul de depunere a dosarelor expiră vineri, 15 martie. În acelaşi timp, sursa citată nu a exclus faptul că unii eventuali candidaţi nu se grăbesc să depună dosarul, ţinînd cont de situaţia politică incertă din ţară.

"Probabil aşteaptă o susţinere, dar în actualele condiţii nu ştiu la cine să apeleze. Recomandarea noastră ar fi ca să se bazele pe calităţile profesionale şi personale. Recomandările politice, cred că mai mult ar putea să-i încurce decît să-i ajute", a conchis preşedintele Comisiei, Corneliu Gurin.

După cum a relatat anterior "Infotag", concursul se va desfăşura în trei etape. După depunerea dosarelor, membrii Comisiei le vor examina, după care se va face publică lista candidaţilor. Peste o saptămînă, va avea loc cea de-a treia etapa: interviul propriu-zis. Candidaţii îşi vor prezenta programul managerial şi vor răspunde la întrebările membrilor Comisiei. Pînă la finele lunii martie, Comisia speră să existe deja numele candidatului la funcţia de procuror general. Acesta urmează să fie votat de parlament. Mandatul acestuia va fi de 5 ani.

Din Comisia pentru alegerea procurorului general fac parte 12 persoane: Nichifor Corochii, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii; Iurie Garaba, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor; Gheorghe Amihalachioaie, preşedintele Uniunii Avocaţilor; preşedintele Uniunii Juriştilor; Anastasia Pascari, directorul Institutului Naţional de Justiţie; Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Integritate; trei procurori desemnaţi de Consiliul Superior al Procurorilor – procurorul UTA Găgăuzia, procurorul raionului Sîngerei şi altul din cadrul Procuraturii Generale; trei reprezentanţi ai societăţii civile – Corneliu Gurin, Galina Bostan şi Sergiu Ostaf.

Funcţia de procuror general a devenit vacantă începînd cu data de 21 ianuarie, cînd Valeriu Zubco a fost destituit cu unanimitate de voturi de către parlament. Motivul demisiei a constat în faptul că acesta a tăinuit tragicul eveniment din Pădurea Domnească, unde a fost împuşcat din imprudenţă Sorin Paciu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?