 |
Foto : noi.md |
După semnarea acordului de liber schimb între R.Moldova și Uniunea Europeană, Rusia ar putea înăspri condițiile de comerț cu Moldova, susține redactorul-șef al revistei "Russki reportior", Vitali Leibin.
Solicitat de agenția "Infotag", Leibin care a vizitat Chișinăul la invitația Clubului Media Internațional "Format A3" a spus că administrația Președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, "promovează o poziție dură de protecție a piețelor rusești".
În opinia expertului, accederea pe piața europeană este extrem de dificilă, în timp ce condițiile de comerț în Uniunea Vamală (Rusia, Belarus, Kazahstan) permit sporirea multiplă a volumului schimburilor comerciale.
"Rusia le oferă partenerilor condiții preferențiale pentru integrarea economică sau condiții de comerț dure pentru protecția piețelor interne. Deocamdată, piața Rusiei este deschisă pentru Moldova", a afirmat el.
Întrebat de ce pe politicienii din țările fostei Uniuni îi unește "detașarea puternică de la viața reală", jurnalistul, în particular, a afirmat: "Timpul a arătat că pasiunea pentru ideologii și concepții este neproductivă. Un dalai-lama bureat mi-a spus odată un lucru simplu: naționalismul este mereu o manifestare a slăbiciunii. Deseori, acesta se învecinează cu căutarea dușmanilor Și cu cît mai activ aceștia sînt căutați, cu atît sistemul politic este mai slab".
"După destrămarea Uniunii și moartea ideologiei sovietice, toată lumea avea impresia că economiile postindustriale se hrănesc cu aer. Acum, Rusia revine la viața reală și bunul simț. Ca să trăiești bine trebuie să produci ceva, găsind locul propriu în cooperarea cu alte Țări", a declarat Leibin.
Potrivit lui, pasiunea Poloniei pentru naționalismul de dreapta a trecut, politicienii i-au văzut ineficiența.
"Popoarele sigure pe sine nu suferă de această maladie, iar tentativele de a-ți reface insistent poporul și istoria sînt o dovadă a slăbiciunii, nu a forței", a spus redactorul publicației.
Referindu-se la situația politică din Ucraina, Leibin a apreciat că aceasta "nu este simplă și similară celei formate în Moldova".
"În Ucraina însă, pot fi atestate interese economice care o apropie de realitate, ceea ce nu se poate spune despre Moldova, unde veniturile cetățenilor sînt de trei ori mai mici decît în Ucraina", a încheiat redactorul-șef al revistei "Russki reportior".
Adăuga comentariu