X 
Cutremure stiri: 502

Moldova, în 2012, a majorat exportul de băuturi alcoolice cu 20% - pînă la 142 mil. dolari

22 feb. 2013,, 11:37   Economie
3272 0
Foto: dailycomm.ru
Moldova, în 2012, comparativ cu anul precedent, a majorat exportul de băuturi alcoolice cu 20% - pînă la 142 milioane de dolari. Surse din cadrul Ministerului Agriculturii au comunicat pentru NOI.md că, anul trecut, exportul de vinuri moldovenești a crescut cu 8%, iar al divinurilor – cu 87%. Exporturile de divinuri s-au majorat, în fond, datorită creșterii exportului lor în Rusia, Ucraina și Statele Unite ale Americii. Potrivit instituției, în 2012, datorită dinamicii bune a exporturilor de vinuri în Belarus, Moldova s-a clasat pe primul loc în ceea ce privește volumul producției livrate în această țară. În general, aproximativ 75% din exporturile de vinuri moldovenești au revenit anul trecut țărilor CSI.

În special, primul loc în ceea ce privește achizițiile de vin și divin din Moldova l-a ocupat Rusia, care, pentru simplificarea procedurii de import de vinuri moldovenești, în 2012 a deschis un nou terminal vamal la Briansk. În 2012, comparativ cu 2011, a crescut volumul livrărilor de vin moldovenesc în Kazahstan și Belarus, în același timp reducîndu-se livrările în Ucraina. Țările UE au primit aproximativ 15% din totalul exporturilor de băuturi alcoolice moldovenești. Vinurile moldovenești au fost cele mai solicitate în Polonia, Republica Cehă și România. Din gama completă de producție de vin de export, în 2012, cele mai solicitate au fost vinurile roșii, livrate peste hotare în valoare de 40 mil. dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав