Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, vrea să devină politician. Va candida pentru un loc în Senatul australian

18 feb. 2013,, 14:19   Externe
2704 0
Foto: wday.ru
Fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, afirmă că a găsit soluţia de a ieşi din Ambasada Ecuadorului la Londra, unde este refugiat de opt luni: trebuie să fie ales în Camera superioară a Parlamentului australian, indică luni un site de ştiri australian.

Dacă australianul de 41 de ani cîştigă un loc în Senat, la alegerile din 14 septembrie, „Departamentul american de Justiţie nu va dori să provoace o bătălie diplomatică internaţională” şi îl va lăsa în pace, scrie site-ul The Conversation, care îl citează pe Assange.

„SUA vor abandona ancheta lor pentru spionaj, iar guvernul (premierului britanic David) Cameron va urma gestul Washingtonului”, adaugă The Conversation. Dacă Marea Britanie refuză să îl lase să plece, „costul politic al status-quo-ului actual va fi chiar mai ridicat”, scrie site-ul.

Un partid WikiLeaks este în curs de a fi creat în Australia, cu o comitet naţional de 10 persoane şi candidaţi pentru alegerile de la 14 septembrie. Assange va fi candidat pentru statul Victoria (sud).

Cyber-militantul, urmărit în justiţie în Suedia pentru acuzaţii de viol, pe care le neagă, s-a refugiat, în vara lui 2012, în Ambasada ecuadoriană la Londra, temîndu-se că altfel va fi extrădat în SUA, unde riscă pedeapsa cu moartea pentru publicarea a mii de telegrame diplomatice confidenţiale. Ecuadorul i-a acordat azil politic, însă Marea Britanie, care intenţionează să aplice mandatul de arestare suedez, a avertizat că Assange va fi arestat dacă părăseşte reprezentanţa diplomatică.

Cu puţin după realegerea sa, duminică, preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a făcut apel la găsirea unei „soluţii rapide” pentru Julian Assange.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?