Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Oameni de afaceri din Cehia ‒ dispuși să investească în sectoarele-cheie ale economiei Republicii Moldova

14 feb. 2013,, 12:35   Economie
3079 0
Foto: bizwiz.ro
Oameni de afaceri din Cehia sînt dispuși să investească în sectoarele-cheie ale economiei Republicii Moldova, solicitînd, în acest context, sprijinul CCI. Pe data de 13 februarie 2013, la Chișinău, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei, Tudor Olaru, a avut o întrevedere cu un grup de businessmeni din Cehia, în cadrul căreia s-au discutat posibilitățile plasării investițiilor în țara noastră.

Jacek W. Spyra, reprezentant al unei companiei cehe de consultanță, a spus, că întreprinderea sa colaborează cu mai mulți investitori din Cehia, care sînt interesați de oportunitățile Republicii Moldova. ”Anterior am avut întrevederi cu factori de decizie de la Chișinău și am aflat, că am putea investi în sectoare prioritare precum: transportul feroviar, sistemele de canalizare și aprovizionare cu apă etc. Am elaborat deja proiecte concrete pentru domeniile respective și sîntem dispuși să examinăm și alte oferte. Dacă întreprinderile autohtone doresc să atragă investiții străine pentru dezvoltarea afacerii, trebuie să fie deschise, să manifeste inițiativă.

Avem nevoie de informații despre mediul de afaceri, dar și de parteneri de încredere. În acest context, CCI a Moldovei este o sursă directă, de la care ne putem informa operativ și obiectiv”.

Vicepreședintele Tudor Olaru, a asigurat întreprinzătorii cehi de susținerea CCI a Moldovei. ”Pentru a stimula inițierea relațiilor de colaborare dintre agenții economici din cele două țări, CCI a Moldovei cooperează eficient cu CCI din Cehia, împreună cu care organizează misiuni economice, forumuri de afaceri. Puteți apela oricînd la noi pentru a vă oferi asistență și a găsi parteneri de business”.

Părțile au discutat și despre posibilitatea deschiderii în Cehia a unei reprezentanțe a CCI a Moldovei.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerţului exterior al Moldovei cu Cehia pentru 11 luni ale anului 2012 a constituit ‒ 75,2 mil. USD, cu 17,6% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Exportul de mărfuri a atins cifra de 15,6 mil. USD, crescînd de 1,5 ori faţă de 11 luni ale anului 2011.
Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Cehia a însumat 59,6 mil. USD şi a înregistrat o creștere de 11,4 % în raport cu perioada ianuarie-noiembrie 2011.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?