X 
Cutremure stiri: 502

Experţii au păreri împărţite privind iniţiativa PLDM ca vicedirectorii CNA să fie aleşi în bază de concurs

5 feb. 2013,, 10:15   Societate
3169 0
Foto: europalibera.org
Experţii au păreri împărţite în privinţa iniţiativei Partidului liberal-democrat din Moldova (PLDM) ca vicedirectorii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) să fie aleşi în bază de concurs.

Solicitat de corespondentul "INFOTAG", directorul executiv al "Transparency Internaţional Moldova", Lilia Caraşciuc, a menţionat că în condiţiile în care în societate se vorbeşte tot mai mult despre politizarea instituţiilor, atunci un concurs bazat pe integritate, criterii de profesionalism, ar contribui tot mai mult la depolitizarea instituţiilor.

"Intenţia este una cît se poate de bună, problema este dacă se va reuşi implementarea ei în practică", a spus Lilia Caraşciuc.

Pe de altă parte, expertul în domeniul anticorupţie, Mariana Kalughin, a relatat pentru "INFOTAG" că numirea vicedirectorilor Centrului în bază de concurs sau fără concurs nu are nicio importanţă, întrucît în final decizia oricum rămâne la discreţia deputaţilor, care pot să voteze sau să nu voteze pentru un anumit candidat.

"Astfel, putem concluziona că după ideile democratice nu se ascunde de fapt nimic. Indiferent cît de bun nu ar fi un candidat, dacă deputatul nu doreşte să-l voteze, atunci nu o face, chiar dacă acesta a fost ales în bază de concurs", a spus expertul.

În opinia Marianei Kalughin, este important ca conducătorul instituţiei să propună în această funcţie persoane cu care este compatibil, deoarece urmează să activeze împreună cu acestea. "Deja de prea mult timp se tergiversează procesul de numire a vicedirectorilor instituţiei. Este cazul ca aceştia să fie numiţi odată de Parlament, iar instituţia să înceapă să activeze în regim normal", a precizat expertul.

"INFOTAG" precizează: Deputaţii din fracţiunea parlamentară a PLDM au înregistrat la secretariatul Parlamentului un proiect de lege care vizează alegerea vicedirectorilor CNA. Legislatorii liberal-democraţi propun ca adjuncţii directorului CNA să fie numiţi în urma organizării unui concurs public, transparent. De asemenea, urmează să fie stabilite clar criteriile de selectare, astfel încît să fie aleşi cei mai buni specialişti în domeniu.

Liberal-democraţii susţin, că rolul adjuncţilor directorului CNA nu poate fi neglijat, deoarece adjuncţii preiau atribuţiile directorului în absenţa acestuia. În asemenea condiţii, devine evidentă necesitatea asigurării selectării celor mai buni profesionişti în domeniu, urmînd a fi selectaţi în baza aceloraşi criterii ca şi în cazul alegerii şefului CNA.

Deputaţi PLDM au opinat că respectarea rigorilor de transparenţă la selectarea şi numirea adjuncţilor directorului CNA va contribui la sporirea încrederii în CNA, va elimina potenţialele speculaţii privind apartenenţa politică a persoanelor selectate şi vor fi evitate posibilele presiuni care ar putea fi exercitate asupra adjuncţilor directorului CNA.

În prezent legislaţia prevede că directorul, angajaţii Centrului şi şefii subdiviziunilor teritoriale sînt selectaţi în bază de concurs, în timp ce adjuncţii directorului sînt numiţi de Parlament, doar la propunerea directorului CNA, fără a fi specificată necesitatea întrunirii unor criterii obiective de profesionalism.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав