X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4075

În Moldova se aşteaptă o epidemie a infecţiilor respiratorii acute

1 feb. 2013,, 16:37   Societate
7882 0
Foto: hvaroba.com
În pofida asigurărilor medicilor moldoveni, precum că Moldova nu va fi afectată de o epidemie de gripă şi gripa de tip AH1N1 nu mai prezintă niciun pericol, s-a înregistrat primul caz de deces. Din cauza gripei de tip AH1N1, miercuri, a decedat o femeie de 62 de ani din raionul Floreşti.

Directorul adjunct al Centrului Naţional de Sănătate Publică, specialistul în domeniul virusologiei, Constantin Spînu, a comunicat pentru NOI.md că în cazul victimei a fost confirmat virusul gripei de tip AH1N1. “Pacienta a fost spitalizată pe 28 ianuarie cu o formă complicată de pneumonie. Surse din cadrul Centrului raional de analiză epidemiologică au precizat că femeia a revenit din România, încă la mijlocul lunii, aflîndu-se deja într-o stare gravă. Medicii spitalului raional nu au putut salva pacienta. Decesul a survenit din cauza complicaţiilor legate de gripă”, a menţionat Constantin Spînu.

Potrivit datelor Centrului Naţional de Sănătate Publică, pînă în prezent, în Moldova au fost înregistrate 55 de cazuri de gripă, inclusiv 4 cazuri de gripă de tip AH1N1, cunoscută ca “gripa porcină”. În schimb, s-a mărit considerabil numărul de îmbolnăvire cu infecţii respiratorii acute. “Membrii mai multor familii sînt afectaţi de infecţiile respiratorii acute, de aceea a crescut povara instituţiilor medicale şi situaţia, deocamdată, rămîne neschimbată. Apogeul cazurilor de îmbolnăvire este prognozat pentru săptămîna viitoare”, a comunicat pentru NOI.md medical de familie, Ludmila Sorocean.

Potrivit principalului medic virusolog al ţării, Constantin Spînu, Moldova deja se apropie de pragul epidemiologic la capitolul infecţii respiratorii acute, care în republică este de circa 190 de cazuri la 100 de locuitori pe săptămînă. “În prezent, în ţară sint înregistrate 155 de cazuri la 100 demii de locuitori, sîntem aproape de pragul epidemiologic. Săptămîna viitoare va devein clar, dacă vom depăşi acest prag sau nu”, a precizat Spînu. Potrivit pronosticurilor medicilor, apogeul morbidităţii se aşteaptă în perioada 20-25 februarie, după care, “dacă nu se va inteveni, virusul periculos ar putea ceda”.

Potrivit presei ruse, în Moscova morbiditatea cu gripă şi infecţii respiratorii acute deja a depăşit pragul epidemiologic.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?