X 
Cutremure stiri: 502

Iurie Muntean: Economia Moldovei nu are premise pentru a înregistra o creștere de 4 %, în 2013

1 feb. 2013,, 15:46   Economie
3690 2
Foto: interakt.md
"Economia Republicii Moldova nu are sursele şi premisele necesare pentru a înregistra o creştere de 4% în 2013, aşa cum prognozează autorităţile", susţine deputatul comunist, fostul viceministru al Economiei şi Comerţului, Iurie Muntean.

Solicitat de reporterul "INFOTAG", Muntean a menţionat că pentru a înregistra creştere economică, Moldova trebuie să producă şi să vîndă mai mult.

"Cum însă putem asigura un volum mai mare de producere în condiţiile în care se închid locuri de muncă? Numai în ultimii doi ani au fost închise peste 100 mii de locuri de muncă atît în sectorul privat, cît şi în cel bugetar. Cine să asigure această creştere economică, dacă omul este cel care produce, fiind plasat într-un anumit loc de muncă, iar acesta este închis? Mai mult decît atît, datele arată că vindem mai puţin atît în vest, cît şi în est, nemaivorbind de piaţa internă, unde situaţia este şi mai precară. În aceste condiţii, nu avem nici un fel de premise pentru a asigura o creştere economică de 4%", a estimat Muntean.

În opinia lui, în anul 2013 Moldova nu doar că nu va înregistra creştere economică, ci nu avea nici măcar posibilitate să păstreze nivelul anului 2012. "Analiza indicatorilor macroeconomici, dar şi a situaţiei în sectoarele de bază ale economiei, care asigură creşterea economică - industria, agricultura, transportul, consumul energiei electrice şi al gazelor, vînzarea angro şi cu amănuntul, arată descreşteri dramatice. Cel mai grav este că după mai multe simptoame ne apropiem de un colaps economic. Nu trebuie să absolveşti ASEM-ul ca să înţelegi lucruri elementare şi anume că situaţia economică a Republicii Moldova este un dezastru", a precizat deputatul.

Iurie Muntean a mai spus că deşi remitenţele nu scad, au apărut semne ale unei tendinţe foarte periculoase.

"Conaţionalii noştri au început să investească mai puţin în Moldova. Eu nu spun că nu mai investesc în afaceri. Ei au încetat să facă acest lucru de mult timp. Moldovenii noştri de peste hotare au încetat să mai cumpere apartamente, case în Moldova, ceea ce înseamnă un lucru foarte grav - ei nu îşi leagă viitorul de această ţară. Dacă se păstrează tendinţa înregistrată în ultimul timp, cînd pleacă din ţară în medie 100 de familii pe săptămînă, asta înseamnă că în curînd vom avea o scădere dramatică a remitenţelor. Cui vor mai trimite conaţionalii noştri bani, dacă pleacă peste hotare cu familiile, iar în ţară revin doar de Paştele Blajinilor? Noi ne apropiem nu de o recesiune puternică, dar de un colaps economic, care, spre regret, nu este conştientizat de autorităţi", a menţionat sursa citată.

Parlamentarul a opinat că actuala guvernare nu a fost în stare să transforme criza economică globală într-o oportunitate pentru dezvoltare, aşa cum a făcut fosta guvernare comunistă. "Economia Moldovei fiind una mică, este mult mai flexibilă, avînd un potenţial de mobilizare foarte mare. În cazul în care la guvernare ar fi fost o forţă cu obiective şi sarcini clare, în stare să implementeze rapid ceea ce îşi propune, atunci, cu siguranţă, lucrurile ar fi fost altele", a ,ai spus Iurie Munteanu, apreciind că actuala stare de lucruri din economia moldovenească se datorează, în primul rînd, "incapacităţii manageriale a guvernării".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав