Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Liberalizarea medicinii moldovenești

31 ian. 2013,, 12:12   Societate
12904 1
Foto: simpalsmedia.com
Ministerul Sănătății este gata să concesioneze obiecte de infrastructură socială, sindicatele cer demisia ministrului.

În sistemul de ocrotire a sănătății de multă vreme se coace un conflict. Esența reformei inițiate în prezent de Ministerul Sănătății rămîne a fi un mister pentru populație, lucrătorii medicali și chiar parlamentari. În această săptămînă au avut loc mai multe ședințe și briefinguri privind reorganizarea unui număr de instituții medicale din capitală, ai căror conducători au primit ordinele ministrului chiar în ajunul Anului Nou.

Săptămîna trecută, sindicatul "Sănătatea" a anunțat despre desfășurarea unei ședințe, la care toți medicii-șefi ai spitalelor reorganizate (care la acel moment nu erau de acord cu modificările propuse) intenționau să scrie petiții. Însă, la ora X, ei nu s-au prezentat la ședință, întrucît au plecat la briefingul susținut de către ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, organizat în regim de urgență pentru jurnaliști. Ministrul a promis să explice esența reformei, dar, spre regret, discursul său s-a redus la fraze generale. Jurnaliștii așa și nu au putut obține răspunsuri concrete la problemele de interes comun.

Andrei Usatîi a declarat că esența reformei constă în eficiența economică, care va fi realizată pe contul reorganizării instituțiilor medicale care se dublează reciproc, la întreținerea cărora (doar a clădirilor) se cheltuie 52% din bugetul destinat ocrotirii sănătății. Din contul mijloacelor economisite, Ministerul Sănătății intenționează să îmbunătățească calitatea deservirii pacienților, să doteze spitalele cu echipament modern și cel mai important – să reducă costurile serviciilor medicale. Ce-i drept, el nu a specificat în ce mod.

Ministrul a vorbit despre managementul unic, care se introduce în opt instituții medico-sanitare din Moldova. Cu alte cuvinte, managementul economico-financiar al spitalelor va fi efectuat de un singur manager. Potrivit asigurărilor lui Andrei Usatîi, acest proces nu va necesita disponibilizări sau reduceri salariale pentru angajații din domeniul ocrotirii sănătății.

"Instituțiile care vor implementa managementul unic se vor bucura de autonomie în gestionarea procesului de diagnostic și tratament. Un astfel de management va aduce doar beneficii cetățenilor. Treptat va fi înlocuit echipamentul învechit. Acum, banii primiți de către instituțiile medicale separate sînt insuficienți pentru a-l înlocui".

Managementul unic, actualmente, este introdus în Spitalul Clinic Republican, Institutul de Cardiologie, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”, Dispensarul Dermatovenerologic, Centrul Național de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală, Spitalul Clinic Republican pentru Copii ”Emil Coțaga” și Centrul Mamei și Copilului.

Șefii spitalelor l-au susținut alene pe ministru și fiecare dintre ei, ca și cum s-ar îndreptăți, a spus că știrea despre reorganizare, inițial, i-a șocat. Personalul medical nu a dorit schimbări în sistemul de ocrotire a sănătății, dar, imediat după discuții, angajații au înțeles necesitatea efectuării reformei.

Cu toate acestea, ședința sindicatului ”Sănătatea”, care a avut loc tot în acest timp, a arătat că majoritatea lucrătorilor din domeniul sănătății nu au încă nicio idee despre esența reformei și în ce constă necesitatea ei. Personalul medical, potrivit lor, nu a fost anunțat de nimeni despre schimbările viitoare, nimeni nu a explicat și nu explică nici acum ce se întîmplă cu instituțiile.

Ministrul Sănătății a recunoscut într-un briefing de presă că reforma pe care o introduce, legată de comasarea unor instituții medicale, are loc în pofida poziției sindicatelor din domeniu. Însă a adăugat că a discutat pe marginea realizării reformei planificate cu membrii comisiei parlamentare de profil, precum și a vizitat toate instituțiile medicale din țară pentru a clarifica la fața locului esența modificărilor.

Pe lîngă lipsa de înțelegere, lucrătorii medicali s-au plîns că în multe instituții medicale nu au fost reînnoite contractele de muncă. Ei se tem ca fondurile din sistemul de sănătate vor fi distribuite în mod netransparent și, în cele din urmă, o astfel de finanțare va duce la degradarea, dispariția lor sau vor nimeri în mîini private, la un preț de nimic.

Potrivit majorității celor prezenți la ședința sindicatului, reforma anunțată nu este altceva decît începutul privatizării medicinii publice. Pînă în prezent, clinicile private nu s-au grăbit să intre în sistemul asigurărilor obligatorii de sănătate din cauza tarifelor reduse. Mai mult decît atît, ei nu vor miza pe asigurările obligatorii de sănătate după ce vor face investiții serioase în reparația și modernizarea spitalelor. Potrivit președintelui Consiliului municipal Chișinău al Sindicatului „Sănătatea”, Tudor Cărăruș, autoritățile au capacitate financiară suficientă pentru a întreține spitalele la un nivel corespunzător. Iar refuzul lor de a conduce instituțiile medicale și transferul managementului către sectorul privat nu este altceva decît o ”răsturnare” a medicinii gratuite. În cazul în care ideea concesionării, promovată de Ministerul Sănătății, va avea în țara noastră o răspîndire largă, moldovenii, de fapt, nu vor avea o alternativă la medicina privată.

În plus, lucrătorii medicali se întreabă mirați despre ce fel de dublare vorbesc funcționarii, dacă fiecare spital care urmează a fi comasat are propriile metode unice de tratament și joacă un rol important în dezvoltarea unei noi generații de tineri profesioniști. De exemplu, Raisa Popovici, președintele Comitetului Sindical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”T. Ciorbă”, a declarat că echipa de angajați se arată nedumerită de faptul cum pot fi echivalate bolile infecțioase cu cele dermatovenerologice. Dar autoritățile propun fuzionarea acestor domenii.

Pînă mai ieri, medicii șefi ai instituțiilor care urmează a fi reorganizate pledau împotriva schimbării. Din momentul primirii ordinului Ministerului Sănătății la sfîrșitul lunii decembrie, aceștia, în comun cu sindicatul "Sănătatea", au început să scrie scrisori persoanelor influente, cu cererea de anulare a ordinului. Însă marți, ei toți și-au schimbat brusc părerea și l-au susținut pe ministrul Sănătății.

Președintele sindicatului "Sănătatea", Victor Benu, spune că briefingul ministrului a fost programat pentru același timp, pentru care cu mult înainte de aceasta a fost planificată întîlnirea reprezentanților liderilor sindicali cu șefii instituțiilor medicale, supuse reorganizării, cu membrii comisiei parlamentare de profil, cu Liga medicilor, cu reprezentanții Confederației Sindicatelor, precum și cu șefii sindicatelor instituțiilor care urmează a fi comasate. "Dl Usatîi a decis să nu permită desfășurarea întîlnirii între șefii instituțiilor medicale și ceilalți participanți ai ședinței, de aceea special a convocat briefingul, la care a chemat medicii-șefi".

Victor Benu a presupus că ministrul, amenințînd cu demiterea, a obligat șefii instituțiilor medicale "să aprobe" reforma, deși toți aceștia se pronunțau împotriva ei. "Dar noi vom continua să luptăm împotriva reformelor începute. Și pentru început, după discutarea acestei chestiuni cu Liga medicilor, comitetele sindicale ale instituțiilor medicale au decis să ceară demisia ministrului sănătății".

Membrii sindicatelor vor cere de la Guvern, Parlament și Președinție anularea imediată a ordinelor semnate de ministrul Sănătății în ajunul Anului Nou. Și dacă nu le vor fi satisfăcute revendicările, promit să intre în grevă. În plus, în viitorul apropiat, va fi înființat Forumul Național al medicilor, la care urmează a fi discutată starea sistemului de sănătate și identificate cele mai eficiente modalități de dezvoltare și de reformare.

*
Conform deciziei guvernului, publicată la mijlocul lunii ianuarie în "Monitorul Oficial", începînd cu 25 decembrie 2012, vor fi reorganizate Spitalul Clinic Republican, Institutul de Cardiologie și Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, care vor intra în componența SCR. Procesul de transfer al activelor și pasivelor administrate de Institutul de Cardiologie și Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, trebuie realizat pînă pe 28 decembrie 2012, iar pînă pe 31 decembrie a anului curent trebuie elaborate și înaintate spre aprobare organigrama, statele de personal, schimbările în Regulamentul privind Spitalul Clinic Republican. De asemenea, trebuie luate măsuri adecvate pentru stoparea funcționării instituțiilor absorbite ca entități juridice.

Acțiuni similare sînt planificate și în cazul comasării Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic Medicină de Urgenţă și Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie.

Prin aceeași decizie, vor fi supuse comasării Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Toma Ciorbă" și Dispensarul Dermatovenerologic Republican.

Pe lîngă aceasta, unilateral s-au emis ordine de absorbție a Spitalului Republican de Copii „Emilian Coțaga” și a Centrului Național de Reproducere Genetică Medicală de către Institutul de Cercetări Științifice în Domeniul Ocrotirii Sănătății Mamei și Copilului.

O reorganizare similară a avut loc la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” prin absorbția Spitalului Ftiziopneumologic „Vorniceni”.

Reforma sistemului de sănătate, care unește toate spitalele republicane și municipale de același profil, se preconizează a fi finalizată pînă la începutul anului 2014.

*******

P.S. Ieri, ministrul Sănătății trebuia să răspundă la întrebările deputaților din Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie privind strategia de reformare şi reorganizare a sistemului de sănătate în Moldova, precum și despre comasarea unor instituţii medicale cu statut republican, despre ipotecarea spațiilor de la parterul Spitalului Clinic Republican.

Amintim că Centrul Național Anticorupție a inițiat două cauze penale împotriva lui Andrei Usatîi. Potrivit CNA, urmărirea penală a fost inițiată pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, abuz de putere și falsificarea documentelor oficiale. La rîndul său, Andrei Usatîi a negat toate acuzațiile împotriva sa, calificîndu-le ca fiind o comandă politică.

Cu toate acestea, ulterior, comisia însăși a decis să anuleze întîlnirea cu ministrul Sănătății. Această propunere a fost făcută de colega de partid (PLDM) a lui Andrei Usatîi, Liliana Palihovici. Propunerea a fost făcută pe motiv că Comisia nu a decis ce întrebări să-i fie adresate ministrului.

Această propunere a fost acceptată de către președintele Comisiei, liberalul Vladimir Hotineanu. El a fost susținut de majoritatea membrilor comisiei. Data noilor audieri nu a fost încă stabilită.

Menționăm că ministrul Sănătății a fost așteptat de comisie și săptămîna trecută, dar el nu s-a prezentat, pentru că "nu a primit invitație".

Olga ȘVEICHINA

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?