X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 164
Transnistria stiri: 1415

CUC: Situația privind postul de pacificatori de la Vadul lui Vodă rămîne tensionată

11 ian. 2013,, 17:08   Societate
4305 0
Foto: ziarelive.ro
În şedinţa ordinară de joi a Comisiei Unificate de Control (CUC), dezbaterile s-au axat în jurul funcţionării postului mixt de menţinere a păcii "Al 9-lea stîng" de lîngă localitatea Vadul lui Vodă. Acolo, acum un an, a fost omorît cetăţeanul Republicii Moldova, Vadim Pisari.

Solicitat de Agenţia "Infotag", copreşedintele CUC pentru R.Moldova, generalul Ion Solonenco, a spus că discuţiile au avut ca subiect major acţiunile unilaterale ale părţii transnistrene, care a instalat acolo un vagon staţionar sub pretextul că ar îmbunătăţi condiţiile de trai ale pacificatorilor.

"Nu ne opunem creării condiţiilor confortabile pentru îndeplinirea serviciului de către militari, dar nu sîntem de acord cu acţiunile neautorizate. Pacificatorii transnistreni au utilat acolo nu doar condiţii pentru serviciu staţionare (constante), dar şi încearcă să blocheze o parte de drum cu blocuri din beton, lucru inadmisibil categoric, pentru că astfel este îngrădit dreptul de liberă circulaţie al cetăţenilor şi vehiculelor. Amintim că există decizia specială din 13 ianuarie 2012, luată în şedinţa extraordinară a CUC referitor la îmbunătăţirea condiţiilor serviciului pacificatorilor, acolo este scris totul şi partea moldovenească nu vede sensul interpretării unilaterale a noţiunii "îmbunătăţirea condiţiilor de trai", pentru că transnistrenii încadrează în aceasta dereglarea echilibrului de securitate în regiune şi acţionează așa precum le este avantajos", a opinat Solonenco.

Pe de altă parte, copreşedintele CUC pentru Tiraspol, Oleg Beleakov, întrevede în opunerea părţii moldoveneşti înlocuirii vagoanelor o tentativă de lichidare a postului ca atare şi de deschidere a circulaţiei libere pe pod.

"Podul este foarte specific, aici sînt situate sate aflate sub jurisdicţia Moldovei. Pentru reprezentanţii ei este important să nu existe piedici în circulaţia vehiculelor, a forţelor armate şi a poliţiei lor. Noi nu putem admite aceasta, ordinea de drept trebuie asigurată împreună", a explicat Beleakov.

Ion Solonenco a mai spus că încercarea părţii moldoveneşti de a include pe agenda şedinţei chestiunea privind soarta cetăţeanului Republicii Moldova, Pavel Cimili, arestat de poliţia autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene pe 25 decembrie, în localitatea Parcani din raionul Slobozia, a eşuat.

Delegaţia Moldovei în CUC califică drept ilegale acţiunile structurilor de forţă de la Tiraspol.

"Timp de doi ani, Cimili a fost colaborator al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI al Republicii Moldova şi îndeplineşte serviciul în funcţia de pompier. Structurile de resort din regiunea transnistreană au fost informate la timp despre aceasta", a declarat Solonenco.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав