X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cetăţenii Moldovei au căpătat imunitate faţă de gripa care bîntuie în Europa

11 ian. 2013,, 15:12   Societate
6277 0
Foto: itar-tass.com
Potrivit prognozelor medicilor, în acest an, în Moldova nu se aşteaptă o epidemie de gripă. Şeful Laboratorului infecţii virale şi respiratorii al Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, Petru Scoferţa, a comunicat pentru NOI.md că pînă în prezent au fost înregistrate doar două cazuri de gripă, care nu au fost confirmate de laborator.

Epidemiologii nu exclud revenirea în Moldova a virusului de tip A (H1N1), cunoscut ca “gripa porcină”, însă pericolul declanşării unei epidemii nu există, deoarece virusul a trecut în categoria sezonieră şi la populaţie s-a format deja imunitate. Cît priveşte virusul de tip A (H3N2), numit şi „Victoria”, care bîntuie acum în Europa şi SUA, la majoritatea moldovenilor, de asemenea, s-a format imunitate, deoarece acesta a afectat Moldova anul trecut. „Motive de nelinişte nu există şi din cauza că, în luna noiembrie, s-a desfăşurat campania de vaccinare, iar din componenţa vaccinului a făcut parte anume acest tip de gripă”, a menţionat Scoferţa.

Potrivit specialiştilor, procesul epidemic al gripei are un caracter ciclic şi incidenţa gripei se atestă la fiecare 4-5 ani. Potrivit medicilor, apogeul de îmbolnăvire în acest an se va încadra în limitele nivelului mediu. „În acest an, cazurile de gripă vor creşte la sfîrşitul lui ianuarie – începutul lui februarie, însă nivelul de îmbolnăvire se va menţine în limitele medii ale perioadei interepidemiologice”, a specificat Scoferţa.

În sezonul curent, împotriva gripei au fost vaccinate circa 100 de mii de persoane. Pentru evitarea gripei specialiştii recomandă populaţiei să întreprindă măsuri de precauţie: să evite locurile închise aglomerate şi contactele cu persoanele bolnave, să folosească măştile, să se spele cît mai des pe mîini, să aerisească încăperile şi să se adreseze medicului la primele simptome ale maladiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?