Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Nicolae Mogoreanu: Este puţin probabil ca Centrala Electrică de la Cuciurgan să scumpească energia electrică pentru Moldova

10 ian. 2013,, 13:10   Economie
6463 1
Foto: donbass.ua
Este puţin probabil ca Centrala Electrică de la Cuciurgan să scumpească energia electrică pentru R.Moldova, pentru că staţia, fiind proprietate a companiei ruse Inter RAO EES obţine gaze ruseşti la un tarif special, preferenţial şi, astfel, nu are temeiuri să ridice preţul de livrare a curentului electric pe care îl produce, afirmă preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie din R.Moldova, Nicolae Mogoreanu.

"Moldova este cel mai mare consumator de energie electrică şi în cazul în care va renunţa la serviciile centralei şi va relua achiziţiile de energie doar din Ucraina, CHE de la Cuciurgan va rămîne, practic, fără pieţe de desfacere", a declarat Mogoreanu pentru Agenţia "Infotag".

Din anul 2013, tarifele la gaze pentru întreprinderile industriale din regiunea transnistreană s-au scumpit cu aproape 70% - pînă la 2860 ruble locale ($257,6) pe 1000 metri cubi, în timp ce preţul de achiziţie al gazelor ruseşti este de circa 4400 rub. ($395). Guvernul autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene a hotărît să crească tarifele cu 70% chiar dacă legea bugetului pe anul 2013, aprobată de Consiliul Suprem transnistrean, prevede o majorare de numai 17%.

Moldova obţine energie electrică de la centrala de la Cuciurgan (circa 50% din necesar) şi compania ucraineană DTEK Power Trade (30%) la preţul de 6,9 cenţi americani pentru 1 kWh. Termenul contractelor cu furnizorii expiră pe 31 martie. Centrala de la Cuciurgan a reluat livrările de energie în R.Moldova în anul 2011, pînă atunci republica a achiziţionat întreaga cantitate de energie care nu se ajunge din Ucraina.

Centrala Electrică de la Cuciurgan, una dintre cele mai mari din Europa de Est, dispune de 12 blocuri de generare a energiei, cu o capacitate instalată de 2520 MW, dintre care doar o jumătate sînt în funcţiune. În perioada sovietică, întreprinderea aproviziona cu energie întreaga Moldovă şi sudul Ucrainei, dar şi o exporta către Balcani. În decembrie 2003, CHE a fost achiziţionată de către compania ruso-belgiană Saint Gidon Invest, la un preţ de $29 mil., în 2005 a fost revîndută unor companii-fiice ale Inter RAO EES cu peste $100 mil. Centrala poate produce energie electrică, utilizînd gaz natural, cărbune şi păcură.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?