COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 610 688   INFECTAȚI 259 549(+71)   TRATAȚI 252 104     DECESE 6255(+0)   Mai multe detalii

bucataria

1 aug. 18:30  
REŢETA ZILEI: Zeamă de găină cu orezMod de preparare: Găina se pune în apă rece şi se fierbe până este gata, îndepărtând spuma şi grăsimea. Cu o jumătate de oră înainte de a fi gata, în bulion se pun sarea şi legumele (tă­iate de-a lungul şi rumenite puţin în tigaie fără ulei). Găina fiartă se scoate şi se taie bu­căţi, bulionul se strecoară
31 iul. 18:30  
REŢETA ZILEI: Roşii umplute cu porumb, ou şi ceapăMod de preparare: Roşiile pregătite se sărează, se umplu, se acoperă cu „căpăcelele" tăiate ante­rior, se pun într-o tigaie, unsă cu unt, deasupra se toarnă smântână şi se dau la cuptor. Prepararea umpluturii: Ştiuletele semicopt se curăţă de pănuşi, de mătase, se fierbe la capac, acoperit cu pănuşi la
25 iul. 18:30  
REŢETA ZILEI: Miel la grătarMod de preparare: Se ia piciorul posterior sau partea lombară a mielului. Se scoate carnea de pe oase, se curăţă de tendoane şi pelicule, se taie cîte o bucată la porţie, se bate, dîndu-i-se o formă ovală, se unge cu ulei vegetal, se stropeşte cu vin, se lasă pentru 1-2 ore. Se pune mielul pe reţeaua un
24 iul. 18:30  
REŢETA ZILEI: Ciorbă ţărănească din carne de vită cu legume la cuptorMod de preparare: Carnea se taie bucăţi nu prea mari, se pune în apă rece şi se fierbe până este pe jumătate gata. Legumele se taie: cartofii - cuburi, varza - pătrăţele, morcovii, ceapa, pătrunjelul, ciupercile - pai. Varza se pune la fundul oalei, deasupra se pun cartofii, se presară cu ceapă, morcov, pă
18 iul. 18:30  
REŢETA ZILEI: BiftecMod de preparare: Carnea se taie bucăţi cu grosimea de 2-3 cm şi se bate pînă se obţine grosimea de 1 cm, se presară cu sare şi piper. Pe mijloc se pune umplutura cu ceapă prăjită şi slănină tăiată cubuleţe, se formează biftecuri, întorcîndu-se marginile cărnii bătute spre centru, se trec prin faină, se pr
17 iul. 18:30  
REŢETA ZILEI: Peşte copt cu dovlecei şi prazMod de preparare: Dovleceii se curăţă de coaja, se taie rondele, se sărează şi se prăjesc în ulei pe ambele părţi. Prazul se taie bucăţele şi se prăjeşte. Fileul se taie felii, se sărează, se pipărează, se trece prin făină şi se prăjeşte. Bucăţile de fileu se pun în tigăi mici de o porţie (sau ulcele), dea
11 iul. 18:30  
REŢETA ZILEI: Baclava moldoveneascăMod de preparare: Se pregăteşte un aluat ca pentru plăcinte (vezi reţeta „Aluat pentru plăcinte și învîrtite”). Se împarte în bucăţele nu prea mari, se acoperă cu un şerveţel umed şi se lasă pentru 30 minute. Se întinde foi subţiri, se stropindu-se cu unt, se pun cîte 2. Se pun într-o tavă unsă cu ulei, pu
10 iul. 18:30  
REŢETA ZILEI: Tocană de iepure de casăMod de preparare: Măruntaiele se scot, lăbuţele se taie pînă la prima încheietură. Iepurele se taie bucăţi, se presară cu sare, piper, ceapă mărunţită, verdeaţă tăiată, se stropeşte cu vin, oţet şi ulei şi se lăsă să se marineze la răcoare 3-6 ore (dacă iepurele este tînăr) sau 15-20 ore (dacă iepurele est
4 iul. 18:30  
REŢETA ZILEI: Carne de vită cu prazMod de preparare: Carnea de la pulpă se taie felii, se bate, se presară cu sare şi piper, se trece prin faină şi se rumeneşte cu ulei pe ambele părţi. Prazul se taie inele, se pune pe fundul ceaunului, deasupra se pune carnea prăjită, pe carne - roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate, se acoperă cu ceapă, s
3 iul. 18:30  
REŢETA ZILEI: Antricot nistreanMod de preparare: Antricotul se prepară din file sau margine (groasă sau subţire). Carnea se spală, se usucă, se curăţă de pieliţe şi tendoane, se taie cîte o bucată la porţie, se bate, dîndu-i-se o formă ovală cu grosimea de 0,7-1 cm, se sărează, se pipărează, se stropeşte cu vin şi ulei şi se lasă să se
1 iul. 04:30  
6 obiecte din bucătărie pe care e bine să le schimbi mai desDaca tii la sanatatea ta si vrei ca tot ce manînci sa fie igienic si bine gatit, iti recomandam sa investesti mai des in cîteva din principalele obiecte din bucatarie. Iata despre ce e vorba. 1. Tigaia din teflon Atunci cînd gatesti cu ea, stratul de teflon elibereaza niste compusi extrem de toxici pentru
27 iun. 18:30  
REŢETA ZILEI: Pui prăjit cu fasole păstăi şi dovleceiMod de preparare: Puiul se taie în 4 părţi, se bate pînă se face plat, se presară cu sare şi piper, se trece prin faină şi se rumeneşte. Apoi se toarnă vin şi bulion, se acoperă cu capac şi se dă la cuptor. Periodic carnea se udă cu sosul care se formează în procesul înăbuşirii. Cînd este gata, puiul se mu
26 iun. 18:30  
REŢETA ZILEI: ChifteluţeMod de preparare: Carnea se taie bucăţi potrivite, se dă împreună cu ceapa prin maşina de tocat de 2 ori. În tocătură se adaugă sare, piper şi se amestecă bine. Se formează bile mici, se trec prin făină, se rumenesc în tigaie, se acoperă cu sos şi se înăbuşă 12-15 minute. Înainte de a fi gata se adaugă ver
20 iun. 18:30  
REŢETA ZILEI: Mălai cu magiunMod de preparare: Se prepară mălaiul după reţeta „Mălai”. Cînd mălaiul se răceşte, se taie în două straturi. Stratul de jos se unge cu magiun, se presară cu nuci şi se acoperă cu al doilea strat. Deasupra se presară cu zahăr tos. Se serveşte tăiat romburi sau pătrăţele. Se garniseşte cu fructe glasate (pep
19 iun. 18:30  
REŢETA ZILEI: Peşte prăjit cu vineteMod de preparare: Fileul se taie felii, se presară cu sare şi piper, se trece prin faină şi se rumeneşte pe ambele părţi. Vinetele se curăţă de coajă, se taie rondele, se sărează, se pun sub greutate pentru 25-30 minute, apoi se trec prin faină de grîu şi se prăjesc. Într-o tigaie unsă cu unt, se pune peşt
30 mai. 18:00  
REŢETA ZILEI: Învîrtită cu brînză de vaciMod de preparare: Aluatul se face după reţeta „Aluat pentru plăcinte și învîrtite”, 1 variantă. Fiecare foaie de aluat se pune pe un şerveţel subţire şi se usucă puţin. Prima foaie se unge bine cu ulei, deasupra se pune a doua, se unge cu ulei şi aceasta, apoi se pune a treia. Pe a treia foaie se împrăştie
29 mai. 18:30  
REŢETA ZILEI: Varză umplută cu ciuperciMod de preparare: Varza se fierbe întreagă în apă sărată. Frunzele se desfac şi între ele se pune în starturi egale umplutura. Se înveleşte varza în tifon, ca să i se dea forma unei căpăţîni, se pune înapoi în apa în care a fiert şi se fierbe la foc încet până este gata. Căpăţînă se scoate din tifon, se pu
23 mai. 18:30  
REŢETA ZILEI: Friptură de ficat cu ciuperciMod de preparare: Ficatul se taie cuburi şi se prăjeşte uşor. Se adaugă ceapa şi ciupercile tăiate mărunt, se prăjesc toate împreună. În ceaun se pune ficatul prăjit cu ceapă şi ciuperci, cartofii tăiaţi cuburi şi prăjiţi şi mazărea. Se adaugă sare şi piper şi se înăbuşă, înainte de a se lua de pe foc, se
22 mai. 18:30  
REŢETA ZILEI: Ciorbă cu fasoleMod de preparare: Fasolea se alege, se spală şi se pune la muiat pe 2-3 ore. Morcovul, pătrunjelul, ceapa se taie cuburi şi se prăjesc. Cartofii se taie felii. Carnea se taie bucăţi nu prea mari, se pune în uncrop şi se fierbe până este gata. Fasolea se fierbe aparte. În bulionul clocotit se pun cartofii,
16 mai. 18:30  
REŢETA ZILEI: Carne de vită înăbuşită cu legumeMod de preparare: Carnea se spală, se usucă, se taie bucăţele, se bate, se presară cu sare, piper şi se prăjeşte în ulei. Se adaugă ceapa, morcovul şi pătrunjelul tăiate mărunt, se acoperă cu un capac şi se înăbuşă, periodic amestecîndu-se, pînă carnea devine moale. Vinetele se curăţă, se taie rondele cu g
15 mai. 18:30  
REŢETA ZILEI: AlivancaMod de preparare: Făina de porumb se amestecă cu ouăle, se adaugă făina de grîu. Carnea se taie cuburi, se prăjeşte puţin. Brînza se taie cuburi de mărime medie. Tavă se unge cu ulei. Brînza şi carnea de porc prăjită se adaugă la amestecul de ou şi făină, se mai adaugă sare, piper negru măcinat. Totul se a
9 mai. 18:30  
REŢETA ZILEI: Ciorbă scăzutăMod de preparare: În oală se pun cartofii, morcovii, rădăcina de pătrunjel, toate tăiate măşcat, iar deasupra - carnea tăiată bucăţi de mărime medie, se toarnă apă, numai atît ca să acopere produsele şi se fierbe la foc mic. Cînd carnea se înmoaie, se adaugă roşiile, curăţate de pieliţă şi tăiate, ceapa pr
8 mai. 18:30  
REŢETA ZILEI: Roşii umplute cu ciuperci şi ceapăMod de preparare: Roşiile pregătite se sărează, se umplu, se pun într-o tigaie unsă cu unt şi presă­rată cu pesmeţi. Roşiile se presară cu caşcaval. Se pun la copt în cuptor. Se servesc cu smântână. Prepararea umpluturii: Ciupercile se fierb în apa sărată, se scurg prin strecură­toare, se mărunţesc şi s
2 mai. 18:00  
REŢETA ZILEI: Rulade de dovlecei umpluţi cu legumeMod de preparare: Dovleceii tineri se curăţă de coajă, se spală, se taie de-a lungul felii alungite, se prăjesc pe ambele părţi. Pe panglicile de dovlecei prăjiţi se pune umplutura şi se rulează. Prepararea umpluturii: Legumele şi ciupercile se taie pai, se prăjesc uşor, se sărează, se adaugă usturoi
1 mai. 18:00  
REŢETA ZILEI: Fasole înăbuşite cu roşiiMod de preparare: Fierbeţi fasolea, treceţi-o prin strecurătoare şi săraţi-o. Ceapa tăiată cubuleţe prăjiţi-o pînă la culoarea aurie. Opăriţi roşiile, scoateți-le pieliţa şi daţi-le prin răzătoare măşcată, adăugaţi-le la ceapa prăjită, piperaţi şi lăsaţi să se înăbușe 3-5 minute. Uniţi masa obţinută cu fas
25 apr. 18:30  
REŢETA ZILEI: Iahnie de fasole cu sos de roşiiMod de preparare: Fasolea se alege şi se spală în cîteva ape. Se pune la muiat în apă rece pentru cîteva ore (de la 3 până la 8). Apoi se pune la foc şi se fierbe până este gata. Ceapa se taie cubuleţe mici şi se rumeneşte. Roşiile se curăţă de pieliţă şi se dau prin răzătoare. Fasolea se amestecă cu ceapa
24 apr. 18:30  
REȚETA ZILEI: Sos mujdeiMod de preparare: Usturoiul se pisează cu sare şi piper. Se adaugă verdea­ţa, ardeiul, se toarnă bulion rece de peşte, se amestecă. Pentru bucatele din peşte este mai bine să folosim bulionul de peşte, iar cel de carne – pentru cele din carne. Acest sos este universal, în bucătăria moldovenească se utilize
18 apr. 18:30  
REŢETA ZILEI: Dovleac cu orez şi stafideMod de preparare: Orezul se spală, se fierbe în apa sărată ca să fie sfărîmicios. Dovleacul se curăţă de coajă şi seminţe, se taie bucăţi 2x2 cm. Se prăjeşte în ½ de porţie de unt pînă se face moale. Stafidele se opăresc. Se amestecă orezul, bostanul, stafidele, untul şi vanilina şi se încălzesc. Ingred
17 apr. 18:30  
REŢETA ZILEI: Fasole păstăi cu ceapăMod de preparare: Fasolea se curăţă de aţe, cozi se spală. Fasolea măşcată se taie în 2-3 părţi. Se fierbe în apă puţin sărată 8-10 minute. Ceapa tăiată fidea se prăjeşte puţin, se amestecă cu fasolea, se adaugă sare şi piper şi se mai prăjesc încă 3 minute. Cînd sunt gata se adaugă usturoiul pisat, verdea
11 apr. 18:30  
REŢETA ZILEI: Fasoliţă (fasole făcăluite)Mod de preparare: Se fierbe fasolea aleasă, spălată, pînă este gata fără adaos de sare, strecuraţi zeama în care a fiert, daţi fasolea prin maşina de tocat carne. Apoi tăiaţi ceapa inele şi rumeniţi-o pînă la culoarea aurie. Jumătate din ceapa cu ulei se uneşte cu masa de fasole, se sărează, se piperează,
10 apr. 18:30  
REŢETA ZILEI: Salată din legume ca la ChişinăuMod de preparare: Roşiile şi castraveţii se taie felii sau rondele, ardeii − fidea. Ceapa se mărunţeşte. Toate ingredientele se amestecă, se adaugă verdeaţă, se sărează. Înainte de a se servi, se pune ulei sau smîntînă, se garniseşte cu măsline. Ingrediente: • 2 castraveţi, • 2 roşii, • 2
28 mar. 18:30  
REŢETA ZILEI: Tocană de ciuperci cu ardei graşiMod de preparare: Ciupercile se fierb în apă sărată, se scurg prin strecurătoare, se taie feliuţe şi se prăjesc. Ceapa şi ardeii se taie fidea, se prăjesc, se amestecă cu ciupercile, se mută în ceaun, se adaugă puţină fiertură de ciuperci, se fierb cîteva minute, apoi se adaugă smîntînă şi se înăbuşă pînă
27 mar. 19:00  
REŢETA ZILEI: Cartofi noi fierţi cu usturoiMod de preparare: Cartofii se spală şi se curăţă. Cartofii mai mărunţi se folosesc întregi, iar cei mai măşcaţi se taie. Se toarnă uncrop, se sărează şi se fierb la capac la foc încet până sunt gata. Apa se scurge, se adaugă verdeaţa. Cartofii se servesc: 1 variantă: stropiţi cu untură şi jumări, pre
7 feb. 18:00  
Rețeta zilei: Pîrjoale de casăMod de preparare: Carnea (mai bine partea internă de la pulpă) se spală, se usucă, se curăţă de pieliţe şi tendoane, se taie feliuţe, se bate, apoi se taie fidea, se mărunţeşte, adăugîndu-se periodic frişca şi untul moale. În tocătură se adaugă sare, piper, verdeaţă tăiată, dacă doriţi ceapa tăiată şi ustu
6 feb. 18:00  
Rețeta zilei: Escalop la grătarMod de preparare: Macra de porc prelucrată fără oase se taie transversal pe fibre (cîte 2 bucăți la porţie), se bat uşor, se sărează, se prăjesc pe ambele părţi pe reţeaua grătarului unsă cu slănină afumată şi încinsă. Imediat după frigere de presară cu piper. Înainte de se servi se stropeşte cu mujdei.
14 ian. 02:30  
Cinci plante aromatice care curăță aerul din bucătărieChiar și iarna este bine să cultivi plante aromatice în apartament și mai ales în bucătărie. Frunzele lor parfumate curăță aerul de mirosurile de mîncare și de gaze arse, scrie libertateapentrufemei.ro. Multe plante aromatice se păstrează verzi peste iarnă, mai ales cele care au frunze mici și ascuțite pre
11 ian. 01:30  
Condimentele şi îmbătrînirea"Dacă vă place bucataria thai sau mexicană, aveţi Noroc!" - într-o singură voce, spun medicii. Pentru că condimentele, adăugate la produse alimentare, îmbunătăţesc pofta de mîncare, contribuie la digestie, accelerează metabolismul şi chiar prevenin îmbătrînirea. În plus, accelerarea metabolismului contribuie
23 noi. 2020,, 10:44  
Săptămîna Bucătăriei Italiene în Lume începe astăzi în capitalăCea de-a V-a ediție a Săptămînii Bucătăriei Italiene în Lume, organizată de Ambasada Italiei la Chișinău, se va desfășura în perioada 23-29 noiembrie în Republica Moldova. Tema ediției din acest an este „Cunoștințele și aromele Italiei la 200 ani de la nașterea lui Pellegrino Artusi”. La 130 ani de la publica
28 aug. 2020,, 22:30  
Oamenii de știință au numit cel mai periculos loc din apartamentCel mai periculos loc din apartament este chiuveta de bucătărie. Cu aceasta poate concura doar tabla de masă. În general, bucătăria este o răsadniţă de microorganisme periculoase. În chiuvete, oamenii dezgheaţă carnea crudă sau spală păsările înainte de a le găti, iar apoi microorganismele periculoase se răsp
5 iul. 2020,, 21:33  
Bucătăria moldovenească – tradiţie seculară a alimentării sănătoaseBucătăria moldovenească a păstrat pe parcursul secolelor, absorbind tot ce era mai bun din bucătăria greacă, slavonă, bizantină, mediteraneană. O influenţă mare asupra artei culinare moldoveneşti a avut-o bucătăria turcească. În rezultat, astăzi masa moldovenească atrage nu numai printr-o paletă gustativă, ca
11 iun. 2020,, 13:45  
Lasă să știe întreaga lume că în Moldova oamenii miros a Mîncare și Fericire (VIDEO)Mîncarea moldovenească "Fîntîna", preparată din produse locale, a cîștigat la concursul moldovenesc al campaniei" Tourism&Gastronomy" cu suportul The Moldovan Investment Agency și va reprezenta Moldova printre cele 53 de state din Organizația Mondială a turismului. Despre aceasta a relatat bucătarul-șef Dmitr
12 sep. 2019,, 17:21  
Elevii unui liceu vor purta brățări prin care părinții pot monitoriza ce mănîncă la cantina renovatăCa în Strășeni – la nimeni! Elevii liceului „Mihai Eminescu” din oraș vor veni la școală cu brățări electronice speciale. Datorită lor, părinții pot vedea ce au mîncat copiii și cîte calorii au bucatele. Brățarele sînt conectate și la un cont pe care pot fi depuși bani pentru alimentație. Proiectul a fost rea
21 aug. 2019,, 23:32  
A fost doborît recordul mondial pentru numărul de ore petrecute în bucătărieMaliha Mohammed, maestru bucătar din Kenya, a gătit nonstop timp de 75 de ore, stabilind astfel un nou record mondial Guinness. Maliha Mohammed, mamă a doi copii, a încheiat maratonul culinar duminică, în Kenya Bay Beach Resort din Mombasa, potrivit Mediafax. Timp de 75 de ore, femeia în vîrstă de 36 de
20 aug. 2019,, 21:00  
Americanii, mirați de prezența frunzei de dafin în bucateUtilizatorii Twitter din SUA care au vizitat restaurantul Chipotle s-au plîns că în bucatele lor era o frunză. Ei nu au înțeles că în farfurie era o frunză de dafin care servește drept condiment. Zebitas Martinex a adunat mesajele americanilor într-o publicație. Mulți au scris că „niciodată nu vor mai v
19 aug. 2019,, 02:30  
Cum preparăm detergentul lichid de vase acasăDetergenții și produsele de curățenie pentru casă sînt adesea pline de substanțe chimice care dăunează mediului înconjurător și pot irita pielea. O organizație non-profit din Belgia vine însă cu o alternativă. Și îi așteaptă pe cei interesați la ateliere de lucru, unde învață cum să realizeze versiuni mai pri
8 aug. 2019,, 13:40  
Cantină socială, deschisă în Chișinău. Cine poate mînca gratisPersoanele cu dizabilități, pensionarii și familiile cu mulți copii pot beneficia de serviciul social „Cantina de ajutor social” care se află pe strada Sarmizegetusa, 9 al Capitalei, transmite Noi.md. Anunțul a fost făcut de către Direcția Asistență Socială Botanica. Cerințele pentru a beneficia de serviciul
4 iun. 2019,, 10:20  
Opt tineri cu nevoi speciale au participat la un master class cu gust italianOpt tineri cu nevoi speciale, care vor să ajungă mari bucătari au participat la un master class, alături de trei "şefi". Într-o cantină socială din satul Răzeni, raionul Ialoveni, aceştia au gătit delicii italiene pe care le-au împărţit ulterior bătrînilor din localitate. Evenimentul a fost organizat de
15 mai. 2019,, 04:30  
Cum se gătește corect sparanghelulSparanghelul este foarte delicios atît de sine stătător servit cu sos cît și ca ingredient în alte mîncăruri cum ar fi: supele, peștele, risotto-ul, preparatele din peşte și fructe de mare, sufleurile și gratinurile. Cît timp trebuie fiert sparanghelul? Capetele se curăţă ușor, după care sparanghelul pr
18 mar. 2019,, 01:00  
O fată a învățat să gătească opere de artă comestibile (FOTO)Jessica Leigh Clark-Bojin, un cofetar din Canada, a început să facă deserturi neobișnuite în 2016. Timp de 2 ani, fata a creat lucrări delicioase cu portrete ale unor oameni celebri, personaje de poveste și scene din filme. Pe pagina sa de Instagram, brutarul pretinde că "checurile sînt minunate". Este greu s
3 feb. 2019,, 02:00  
Modul simplu de a curăța arsurile din interiorul tigăilorDe cate ori nu ti s-a intamplat si tie! Nu-i nimic. Exista solutii pentru a face vasele arse sa arate ca noi! Sfat pentru a curata vasele arse cu succes: toarna otet alb si detergent de vase in vas cat sa ii acopere fundul;pune oala sau tigaia la foc mic pentru cateva minute, apoi ia vasul de pe foc si freaca
Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
Preşedintele stiri: 2830
Puterea stiri: 6442
Coronavirus stiri: 7315
🔽🔽