Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

A fost descoperită o modalitate nouă de a îngheţa lucruri

9 ian. 2023,, 22:30   Ştiinţă şi IT
2819 0

Oamenii de ştiinţă din California au descoperit o nouă metodă care poate fi utilizată pentru îngheţarea anumitor lucruri, fiind mult mai prietenoasă cu mediul înconjurător.

Sistemele de refrigerare clasice funcţionează pe baza unor gaze care se răcesc, fiind un proces care are efecte negative asupra mediului înconjurător.

Cercetătorii de la Laboratorul Național Lawrence Berkeley și de la Universitatea Berkeley din California au descoperit o metodă eficientă, care se bazează pe modul în care energia este stocată sau eliberată atunci cînd un material își schimbă faza.

Acest fenomen poate fi observat, de exemplu, atunci cînd un bloc de gheaţă se transformă, sub influenţa căldurii, în apă.

De asemenea, în timpul acestui proces, s-a descoperit că topirea absoarbe căldura din jur, răcind-o eficient.


O modalitate care forţează gheaţa să se topească, în lipsa unei temperaturi ridicate, este adăugarea cîtorva particule încărcate sau ioni.

Astfel, în timpul iernii, sarea este aplicată pe carosabil, rolul său fiind acela de a împiedica formarea gheţii.

"Nimeni nu a dezvoltat cu succes o soluție alternativă"

În plus, ciclul ionocaloric folosește și sare pentru a schimba faza unui fluid și pentru a răci împrejurimile acestuia.

"Nimeni nu a dezvoltat cu succes o soluție alternativă care să răcească lucrurile, să funcționeze eficient, să fie sigură și să nu dăuneze mediului. Credem că ciclul ionocaloric are potențialul de a îndeplini toate aceste obiective dacă este realizat în mod corespunzător”, a spus inginerul mecanic Drew Lilley, de la Laboratorul Național Lawrence Berkeley din California, potrivit Science Alert.

Cercetătorii au descoperit că teoria ciclului ionocaloric ar putea conduce la îmbunătăţirea agenților frigorifici pe care îi utilizăm în prezent.

Mai mult, oamenii de ştiinţă au realizat numeroase experimente, în timpul cărora au folosit sare cu iod și sodiu, pe care au utilizat-o pentru topirea carbonatului de etilenă.

"Există trei lucruri pe care încercăm să le echilibrăm: GWP-ul agentului frigorific, eficiența energetică și costul echipamentului în sine. De la prima încercare, datele noastre par foarte promițătoare în toate aceste trei aspecte.”, spune inginerul mecanic Ravi Prasher, de la Laboratorul Național Lawrence Berkeley.

Răcirea ionocalorică se dovedeşte a fi un pas important pentru reducerea consumului de gaze care au un GWP ridicat, cum ar fi diferite hidrofluorocarburi (HFC), existînd deja foarte multe ţări care s-au angajat să scadă, în următorii 25 de ani, producţia de HFC cu cel puțin 80%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?