Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Arma neașteptată împotriva încălzirii globale se află în oceane

25 noi. 2019,, 00:34   Ştiinţă şi IT
5083 0

Încălzirea globală este o problemă care, de regulă, este recunoscută de majoritatea oamenilor. Oamenii de știință caută orice modalitate să pună capăt problemei.

S-ar putea ca răspunsul la oprirea emisiilor de carbon să se afle în adîncurile oceanelor. Oamenii de știință au descoperit niște microbi care par să aibă un apetit special pentru particulele poluante. Acești microbi au fost găsiți în Golful Californiei, la 2 kilometri adîncime. Ei trăiesc la temperaturi de 200 de grade Celsius, într-o porțiune în care activitatea vulcanică din subteran încălzește mult temperaturile.

În total au fost găsite 550 de genomuri, din care 22 nu au mai fost văzute pînă acum. Microorganismele observate par să se hrănească cu hidrocarburi, precum metanul și butanul, pentru a obține energie.

„Asta arată că adîncul oceanelor conține o biodiversitate imensă și neexplorată, iar organismele microscopice de acolo sînt capabile să degradeze uleiul și alte chimicale periculoase”, a explicat liderul de cercetare Brett Baker, care este om de știință la University of Texas. „Sub rezervoarele imense de pe fundul oceanului de hidrocarburi gazoase – inclusiv metanul, propanul, butanul și altele – care există acum, acești microbi previn gazele cu efect de seră din a ajunge în atmosferă”.

Microbii din ocean ar putea să fie eficienți nu doar cînd vine vorba de prevenirea gazelor poluante să ajungă în atmosferă, ci și în a curăța poluarea deja existentă. Este însă nevoie de mai multe cercetări și mai multe mostre pentru a înțelege în profunzime felul în care microbii operează și posibilitatea lor de a juca un rol în stoparea emisiilor de carbon.


„Credem că acesta este probabil vîrful ice-berg-ului în ceea ce privește diversitatea din Bazinul Guaymas”, a subliniat Baker. „Astfel că facem mai multe secvențieri de ADN pentru a încerca să înțelegem cît [de mulți microbi] mai sînt. Această lucrare este doar primul nostru indiciu asupra a ce sînt aceste ființe și ce fac ele”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?