X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Reducerea emisiilor și munți de gunoi medical: efectele epidemiei COVID-19 asupra mediului

8 mai. 2020,, 03:00   Ştiinţă şi IT
1681 0

Încălcările globale ale proceselor de producție și interzicerea călătoriilor cu mașina cauzate de pandemia de coronavirus de tip nou au dus la o gamă largă de efecte asupra mediului.


Pe de o parte, emisiile de dioxid de carbon au scăzut dramatic — de exemplu, o scădere cu 25% a acestui indicator în China, potrivit oamenilor de știință, ar putea salva cel puțin 77.000 de vieți în decurs de două luni.


Pe de altă parte, epidemia a încetinit introducerea capacităților pentru energia regenerabilă, iar lupta împotriva acesteia produce o mulțime de gunoi care se descompune greu: de exemplu, materiale de la măștile medicale și aparatele respiratorii.


O consecință evident pozitivă a epidemiei a devenit îmbunătățirea calității aerului — din cauza carantinei, pe străzile orașelor sînt mai puține mașini și funcționează doar întreprinderile care fabrică produse și servicii de primă necesitate.


În ciuda reducerii temporare a emisiilor globale de carbon, Agenția Internațională pentru energie a avertizat că zdruncinările economice cauzate de izbucnirea coronavirusului ar putea împiedica sau întîrzia investițiile companiilor în energia verde.



Ca urmare a utilizării fără precedent a măștilor și mănușilor de unică folosință, se va produce o poluare gravă a mediului cu o mulțime de materiale plastice și alte materiale sintetice care sînt rezistente la lichide și se descompun foarte încet.


Acest lucru a dus la formarea a aproximativ 200 de tone de gunoi medical în orașul Wuhan din China, care a fost epicentrul epidemiei din țară, de cîteva ori mai mult decît înainte de epidemie și de patru ori mai mult decît poate arde într-o zi singura întreprindere de prelucrare a gunoiului din oraș.


Un studiu realizat de Organizația non-guvernamentală ecologică Ocean Asia pe insula Soho din Hong Kong a constatat că un număr mare de măști aruncate au fost spălate pe o plajă de 100 de metri.


Consecințele poluării cu astfel de deșeuri medicale au consecințe grave. Când sunt aruncate într-un habitat natural pe uscat, animalele le mănîncă din greșeală luîndu-le drept alimente. Acest lucru poate duce la probleme grave de sănătate, chiar și la moarte.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?