Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

"Poate soare, poate ploaie": Cum sînt create prognozele meteo și de ce sînt încă inexacte

20 iul. 2019,, 05:00   Ştiinţă şi IT
3290 0

Nevoia de previziuni meteorologice va rămîne cu omenirea pentru totdeauna.

Oamenii încearcă să reducă efectele dezastrelor meteorologice înainte ca acestea să aibă loc. Sistemele moderne de prognoză permit prezicerea mai exactă a condițiilor meteorologice, reducerea erorilor și a cheltuielilor nejustificate. Dar, în ciuda faptului că analiștii folosesc date din sateliți și rezultatele calculelor algoritmilor cu AI, contorul de precipitații sub forma unei găleți obișnuite rămîne o metodă de măsurare meteorologică folosită pînă în prezent.


Astăzi, meteorologii folosesc analogi îmbunătiți ai instrumentelor folosite în secolul al XIX-lea: un barometru, un termometru și un indicator de ploaie. Toate aceste dispozitive sînt instalate pe sol - situate la stațiile meteorologice regionale - în cutii mici din lemn sau din plastic care seamănă cu niște stupi.
De ce prognozele nu sînt corecte?


Meteorologii colectează informații la fiecare trei ore și criptează datele utilizînd un cod special: datele din Franța pot fi folosite pentru prognoza rusă, deoarece în ambele țări indicatorii vor fi procesați de același program.


Omul creează prognoza în baza constatărilor incoerente ale computerului: cum și unde se va îndrepta frontul atmosferic sau vîrtejul, masa de aer. Sinopticianul evaluează potențialul evolutiv al masei de aer- dacă va crește temperatura, viteza sau presiunea. Cu toate acestea, despre o versiune finală nu poate fi vorba: ajustările semnificative pot fi întroduse cu o oră înainte de publicarea datelor meteo.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?