X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Ipoteza: fulgerul globular apare datorită unei bule de aer care funcționează ca o lentilă

5 iun. 2021,, 19:33   Ştiinţă şi IT
4901 0

Fenomenul fulgerului globular a primit o nouă explicație pentru originea sa. O contribuție la ipoteza științifică a fost făcută de omul de știință rus Vladimir Torchigin.

Despre aceasta scrie ediţia Optik.


Fulgerul globular mai are cîteva eventuale explicații, totuşi savanţii încă nu au stabilit cum apare acest fenomen natural misterios. Una dintre ipotezele bizare susține că aceste globule strălucitoare sînt o lumină prinsă într-o sferă din aer subțire. Cercetările noi au stabilit parametrii fizici ai ceea cu ce se poate asemăna această „bulă”.


Timp de mai multe secole, oamenii au urmărit apariţia şi dispariţia fulgerelor globulare. Practic, întotdeauna tabloul este acelaşi – bilele de lumină de dimensiunea unui bob de poamă se mișcă încet aproape de pămînt, de multe ori în timpul unei furtuni, păstrînd dimensiunea și forma, probabil pentru aproximativ 10 secunde, înainte ca acestea pur și simplu să dispară. Uneori oamenii observă modul în care fulgerele globulare trec printr-un geam deschis sau dispar brusc în perete, lăsînd miros de sulf.


Cu mai bine de zece ani în urmă, Vladimir Torchigin de la Academia de Științe din Rusia a ajuns la concluzia că fenomenul atmosferic, pe care îl numim fulger globular, nu este deloc un fulger, ci mai degrabă o concentraţie de fotoni care se mişcă în ricoşet în interiorul unei bule de aer, produse chiar de ei înşişi.



Studiul este susținut de o explicație din partea lui John Abrahamson, inginer la Universitatea din Canterbury, care a sugerat că aerul strălucitor ar putea fi rezultatul faptului că materialul evaporat al pămîntului este împins de un val de șoc de aer.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?