Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Nevertebratele simt durerea și ar trebui tratate în cunoștință de cauză

1 apr. 2022,, 03:00   Ştiinţă şi IT
2660 0

Faptul că animalele sînt conștiente și că nevertebratele simt durerea i-a determinat pe o parte dintre oameni să regîndească modul în care tratează și cresc anumite ființe, precum caracatițele, crabii și homarii.

O nouă lucrare ne îndeamnă să îmbrățișăm din punct de vedere cultural și științific aceeași atitudine pe care am avut-o atunci cînd a fost recunoscut faptul că bebelușii simt durere, doar că de data aceasta față de nevertebrate, scrie IFL Science, transmite Știri.md cu referire la descopera.ro.

Publicată în revista Science, lucrarea explorează problemele etice și de politică din jurul sensibilității animalelor și modul în care comunitatea științifică a ajuns să recunoască durerea la speciile strîns înrudite.

Faptul că nevertebratele simt durerea cere o schimbare de paradigmă

Acum, oamenii de știință fac eforturi pentru ca această înțelegere să fie extinsă și la speciile înrudite îndepărtate din categoriile de nevertebrate, pe măsură ce apar noi dovezi ce susțin faptul că nevertebratele simt durerea.


„Atunci cînd comunitatea medicală a recunoscut că sugarii simt durere, în anii 1980, a fost pentru că dovezile erau atît de copleșitoare încît medicii nu mai puteau acționa ca și cum sugarii ar fi imuni la aceasta”, scriu autorii.

„Se ajunge la un punct similar, în care nevertebratele nu mai pot fi tratate ca și cum ar avea doar un răspuns nociceptiv la stimulii dăunători”, completează aceștia.

Răspunsul nociceptiv

Un răspuns nociceptiv este atunci cînd o ființă vie răspunde la stimuli dureroși fără a procesa senzația de durere.

Un exemplu dat în lucrare este acela cînd un om își va retrage mîna de pe o suprafață fierbinte înainte ca înțelegerea durerii să ajungă la creier.

S-a descoperit că caracatițele sînt capabile să simtă durere atît emoțional, cît și fizic într-un studiu din 2021.

În cadrul studiului, cercetătorii le-au făcut o injecție dureroasă caracatițelor, apoi le-au văzut evitînd locurile asociate cu disconfort și încercînd să se calmeze.

Deși negarea unui astfel de răspuns la durere, pînă în prezent, „a fost convenabilă din punct de vedere moral în timpul istoriei umane a exploatării animalelor” (în SUA, caracatițele nici măcar nu sînt considerate „animale” în cercetarea federală), dovezile tot mai mari care susțin că nevertebratele simt durerea cer o schimbare a abordării acestor animale.

O nouă problemă de moralitate

„Cercetarea actuală indică faptul că o gamă largă de animale au interese în a evita durerea resimțită și că nu ar fi de acord cu procedurile dureroase dacă ar putea să se opună.

Acest lucru face ca durerea să fie un rău pentru ele și, prin urmare, le impune oamenilor o obligație morală de a recunoaște acel rău și de a evita provocarea lui, dacă este posibil”, au scris autorii.

Pe măsură ce cercetarea aflată în creștere și legislația privind sensibilitatea animalelor înclină din ce în ce mai mult către nevertebrate, deoarece nu sînt imune la senzația de durere, autorii îndeamnă ca aceste animale să devină parte din „peisajul moral al speciei noastre”, dar asta nu înseamnă că va fi ușor.

„Deși sîntem obișnuiți să ne gîndim la modul în care acțiunile noastre îi afectează pe alți oameni, recunoașterea sensibilității animalelor pe scară largă ne cere să observăm și să luăm în considerare impactul nostru asupra altor specii”, au scris oamenii de știință.

„În acest fel, durerea animalelor vine să complice o lume morală deja complexă”, au concluzionat aceștia.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?