Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Obiect misterios plin de praf ce orbitează o stea, descoperit în cosmos

11 ian. 2022,, 19:30   Ştiinţă şi IT
3275 0

Satelitul TESS, Transiting Exoplanet Survey Satellite, a fost lansat în 2018 cu scopul de a descoperi planete mici în jurul celor mai apropiate stele vecine ale Soarelui.

TESS a descoperit pînă acum 172 de exoplanete confirmate și a întocmit o listă de 4703 exoplanete candidate, printre care se află și un obiect misterios plin de praf, transmite Știri.md.

Camera sa sensibilă realizează imagini care acoperă un cîmp vizual uriaș, de peste două ori suprafața constelației Orion, iar TESS a realizat, de asemenea, un catalog (TIC) cu peste 1 miliard de diverse obiecte cosmice, scrie Phys.org.

Studiile ulterioare ale obiectelor din TIC au descoperit că acestea rezultă din pulsații stelare, șocuri de la supernove, planete în dezintegrare, stele binare, sisteme triple de stele eclipsate, ocultări de disc și multe altele.

Karen Collins, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA), a fost membru al unei echipe de astronomi care a descoperit misteriosul obiect variabil TIC 400799224.


Un obiect misterios plin de praf care pulsează la intervale regulate

Echipa a căutat în Catalog folosind instrumente computaționale bazate pe învățarea automată dezvoltate din comportamentele observate a sute de mii de obiecte variabile cunoscute; metoda a găsit anterior planete în dezintegrare și corpuri care emit praf, de exemplu.

Sursa neobișnuită TIC 400799224 a fost observată întîmplător din cauza scăderii rapide a luminozității, cu aproape 25% în doar patru ore, urmată de cîteva variații puternice de luminozitate care ar putea fi interpretate fiecare ca o eclipsă.

Astronomii au studiat TIC 400799224 cu o varietate de instrumente, inclusiv unele care au cartografiat cerul de mai mult timp decît funcționează TESS.

Ei au descoperit că obiectul este probabil un sistem stelar binar și că una dintre stele pulsează cu o perioadă de 19,77 zile, probabil din cauza unui corp care o orbitează și care emite periodic nori de praf care acoperă steaua.

Dar, în timp ce periodicitatea este strictă, ocultările de praf ale stelei sînt neregulate în forme, adîncimi și durate și sînt detectabile (cel puțin de la sol) doar aproximativ o treime din timp sau mai puțin.

Acest obiect misterios plin de praf a rămas aparent intact

Natura corpului care o orbitează este ciudată, deoarece cantitatea de praf emisă este mare; dacă ar fi produs prin dezintegrarea unui obiect precum asteroidul Ceres din sistemul nostru solar, ar supraviețui doar aproximativ opt mii de ani înainte de a dispărea.

Cu toate acestea, în mod remarcabil, în cei șase ani în care acest obiect a fost observat, periodicitatea a rămas strictă, iar acest obiect misterios plin de praf a rămas aparent intact.

Echipa plănuiește să continue monitorizarea obiectului și să încorporeze observații istorice ale cerului pentru a încerca să determine variațiile acestuia de-a lungul mai multor decenii. Studiul a fost publicat în Astronomical Journal.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?