X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

Studiu. Anticorpii apăruţi după răcelile obişnuite pot neutraliza COVID-19

1 iun. 2021,, 21:10   Ştiinţă şi IT
1999 0

Anticorpii care apar în organismul nostru, după ce ne vindecăm de o răceală obişnuită, pot neutraliza inclusiv virusul care provoacă COVID-19, potrivit unui studiu care a comparat probe de sînge recoltate de la persoane expuse la diferite tipuri de coronavirus înainte de pandemie, cu probe de la persoane infectate cu COVID-19.

Un nou studiu a comparat probele de sînge recoltate înainte de pandemie cu cele de la persoanele infectate cu COVID-19. Nivelurile unui anticorp generat de celulele sistemului imunitar numite celule B cu memorie au fost mai mari în probele de la supravieţuitorii COVID-19. Aceşti anticorpi circulă în sînge de ani de zile, „îşi amintesc” de boli şi sînt readuşi în acţiune dacă ameninţarea revine, potrivit Daily Mail.

Cercetătorii spun că descoperirile ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să dezvolte un vaccin sau un tratament cu anticorpi care să protejeze împotriva tuturor coronavirusurilor.

Un anticorp care se dezvoltă după răceală poate neutraliza virusul care provoacă COVID-19, sugerează un nou studiu.

Atît răceala comună, cît şi SARS-CoV-2, intră într-o familie cunoscută sub numele de coronavirusuri, care cauzează boli ale căilor respiratorii superioare.


Cu toate acestea, se credea că anticorpii care reacţionează la coronavirusurile obişnuite nu funcţionează împotriva virusului care duce la boala COVID-19.

Dar în eşantioanele de sînge ale celor care au trecut prin boala COVID-19 cercetătorii au descoperit niveluri ridicate de celule imune generate de răceli obişnuite, care „îşi amintesc” tipul acesta de boală şi care devin active cînd ameninţarea revine.

Echipa de la Scripps Research Institute, din La Jolla, California, spune că descoperirile ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să dezvolte un vaccin sau un tratament cu anticorpi care să protejeze împotriva tuturor coronavirusurilor.

Echipa a descoperit că anticorpul este produs de un tip de celulă a sistemului imunitar cunoscută sub numele de celulă B cu memorie.

Celulele B de memorie se blochează pe suprafaţa agenţilor patogeni invadatori şi le marchează pentru distrugere de către alte celule imune.

De asemenea, pot circula în sînge ani de zile - chiar decenii - şi sistemul imunitar poate apela la ele dacă există o altă infecţie.

Pentru studiu, publicat în revista Nature Communications, echipa a analizat probele de sînge de la participanţii pre-pandemici şi în timpul pandemiei.

„Prin examinarea probelor de sînge recoltate înainte de pandemie şi compararea cu probe de la persoanele bolnave de COVID-19, am reuşit să identificăm tipurile de anticorpi care au reacţionat încrucişat cu coronavirusuri benigne, precum şi cu SARS-CoV-2”, a spus autorul principal Dr. Raiees Andrabi, investigator la Departamentul de Imunologie şi Microbiologie Scripps, pentru News Medical.

Rezultatele au arătat că nivelurile de anticorpi cu celule B de memorie au fost mai mari în probele de sînge ale persoanelor care au fost infectate cu COVID-19 decît în cele care nu au trecut prin boală.

Echipa spune că acest lucru sugerează că expunerea la un coronavirus non-grav poate stimula producţia de anticorpi atunci cînd persoana este infectată cu un coronavirus mai grav.

Anticorpii care neutralizează SARS-CoV-1

Testele au arătat că anticorpul a neutralizat, de asemenea, SARS-CoV-1, coronavirusul care provoacă Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) şi un văr al COVID-19.

„Am reuşit să stabilim că acest tip de anticorp cu reactivitate încrucişată este probabil produs de o celulă B cu memorie care este iniţial expusă unui coronavirus care provoacă răceala obişnuită şi este apoi reactivată în timpul unei infecţii COVID-19”, a declarat Andrabi pentru News Medical .

Co-autorul dr. Dennis Burton, preşedintele Departamentului de Imunologie şi Microbiologie al Scripps, a declarat că descoperirea este importantă pentru înţelegerea modului de protejare împotriva viitoarelor coronavirusuri.

„Un alt coronavirus mortal va apărea probabil din nou în viitor - şi atunci cînd va apărea, vrem să fim mai bine pregătiţi”, a declarat Burton pentru News Medical. Identificarea unui anticorp cu reacţie încrucişată împotriva SARS-CoV-2 şi a coronavirusurilor mai frecvente este o dezvoltare promiţătoare pe calea dezvoltării unui vaccin sau a unei terapii cu actiune largă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?