Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Ea pune pe masa irlandezilor dulciuri cu aromă moldovenească (FOTO)

5 noi. 2017,, 10:01   Societate
13368 0

Eroina noastră de astăzi s-a născut în satul Puhoi, Raionul Ialoveni, într-o familie mare și frumoasă.

Sînt cinci copiii la părinți, iar acum peste ani tot ce își doresc este ca ei să fie mîndri de odraslele lor.

Silvia Șchiopu este o tînără mămică a doi copii superbi, care de cîțiva ani a plecat în Irlanda, urmîndu-și iubirea, și a făcut ca unul dintre cele mai reci popoare ale Europei să se topească de plăcere la propriu după dulciurile pe care le face Silvia, dar și să le placă bucătăria și patiseria moldovenească.

De mică se visa medic, în anii de școală își dorea să devină pictoriță, după liceu a vrut să facă Facultatea de Limbi Străine, ca în cele din urmă să își face studiile la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul USM.


„Am activat în mai multe instituții media. Cînd activam deja la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, în calitate de purtător de cuvînt, în viața mea a apărut sufletul meu pereche, care de mulți ani locuia în Irlanda. După mai multe evenimente frumoase din viața noastră, am decis că familia trebuie să fie mereu împreună, indiferent unde. Așa că am lăsat tot ce obținusem pînă atunci și am ajuns în Irlanda”, ne-a povestit emoționată Silvia.

Deși, pentru ea, Irlanda era o țară străină, iar la început a existat și bariera limbii, căci, deși cunoștea engleza, totuși limba vorbită de irlandezi diferă mult.

Recunoaște că, deși sînt numiți un popor rece, irlandezii sînt foarte comunicabili, prietenoși, deschiși și foarte curioși.

„Mai ales, cînd aud că ești din altă țară, se țin de tine să te descoase, cum e în țara noastră, ce mîncare tradițională avem și tare uimiți rămîn cînd le mai arăți și poze, în special, cu zăpadă, ceea ce pentru ei e un lux pe care-l au doar dacă pleacă în vacanță prin munți”, ne-a mărturisit talentata eroină.

Acolo, în perioada gravidității, a descoperit pasiunea pentru patiserie. O pasiune născută parcă de nicăieri, dar care astăzi se transformă într-o frumoasă afacere de suflet.

„Niciodată în viață nu m-aș fi gîndit că o să fiu interesată de patiserie. La început era doar ca o curiozitate, pentru că încercam să-mi alint familia și cu ceva dulce, pe lîngă mîncărurile tradiționale pe care le-am "luat" cu mine de acasă. Iar în perioada sarcinii și, neavînd ce face și de pofticioasă ce eram, am început să mă interesez mai mult. Căutam rețete, testam și dacă primeam și laude, aveam o motivare ca să încerc ceva mai nou, mai complicat”, susține Silvia.

Patiseria, pentru ea a reprezentant o provocare, pentru că, după cum recunoaște chiar Silvia, nu e deloc ușor sa începi să faci ceva, ce e absolut diferit de ceea ce poți tu. Deși cu puțină susținere și încurajare de la cei dragi le reușești pe toate.

„Sigur, am avut și eșecuri, însă mereu am fost susținută de soțul meu. Treptat am aderat la cîteva grupuri culinare, unde gospodinele se împart cu sfaturi, idei, reușite. Undeva și ele au contribuit la decizia mea de a trece la alta etapă, de la hobby la o pasiune sau o meserie”, ne-a povestit eroina.

Treptat, dintr-o pasiune dezvoltată și crescută în bucătăria de acasă, Silvia a fost apreciată de prieteni și irlandezi și a început să primească comenzi de la prieteni, care ulterior au recomandat-o la alți prieteni de ai săi. De aici a pornit toată nebunia.

„Dacă la început îndulceam doar conaționali, acum și irlandezi, care sînt îndrăgostiți de Cușma lui Gugută, de "medovik", de sarmalele noastre cu Frunza de vie sau de plăcintele rumene cu brînză”, ne-a mărturisit Silvia.

Acum tot ce își dorește este să crească profesional, mai ales că îi place la nebunie patiseria, care a aruncat-o într-o lume necunoscută la început, dar care acum îi dă atîta putere de a merge mai departe și de a cuceri întreg pămîntul irlandez.

„Am anumite idei și, de ce nu, îmi doresc ca "BeeSkweet" să poată deschide ușile pentru iubitorii de dulce. Să avem sănătate și cu Doamne ajută, cu susținerea familiei, sper să pot realiza visele și ideile mele”, a mărturisit Silvia.

Pune suflet în tot ce face, iată de ce cei care gustă măcar o dată din dulciurile pregătite de ea, cu siguranță revin pentru a face și alte comenzi.

„Prăjiturile sînt precum sufletul omului: bine crescute, dulci și bune, te îndeamnă să le prepari cu grijă și cu dragoste. „Lasă-ți sufletul să crească precum cel mai bun aluat și hrănește-i pe toți din el!" secretul perfect pentru mine!”, ne-a spus eroina noastră de astăzi.

De cînd a intrat "în hora" patiseriei, mereu este în căutare de rețete, sfaturi, idei de la diferiți patiseri renumiți. Pentru Silvia, Instagramul e o sursă bună de inspirație,

„Paradoxal, dar, deși face cele mai bune dulciuri, care le plac atît de mult irlandezilor, totuși Silvia de cele mai multe ori le mănîncă doar cu ochii, pentru că le gustă la propriu mai rar.

„Am reușit chiar sa și aduc un pic de "gust de casă" pentru mulți de ai noștri, am făcut cozonaci moldovenești pentru sărbătoarea de Paște”, a recunoscut protagonista reportajului de astăzi.

Și-ar dori să poată reveni acasă, deși deocamdată casa ei este Irlanda.

Dacă vrei să fii protagonistul campaniei noastre și să scoți din anonimat lucrurile frumoase sau istoria ta irepetabilă, te îndemnăm să trimiți un mesaj pe adresa electronică a portalului de știri NOI.md: info@noi.md.

Iar noi, în fiecare zi de duminică, te invităm să citești file din istoria unor moldoveni, adevărați urmași ai lui Ștefan.

Alte reportaje din proiectul ”Moldovenii care scriu istoria” puteți găsi aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?