X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Dumitru Polșcin: A fi pompier în țara noastră înseamnă a fi mai mult decît pompier

18 noi. 2018,, 10:00   Societate
11656 0

În cadrul rubricii de astăzi vă invit să cunoașteți un adevărat super erou al vremurilor noastre, omul care a luptat cu focul timp de 15 ani, riscîndu-și viața și salvînd oameni din ”gura iadului”.

Dumitru a devenit cel mai cunoscut pompier din Repulica Moldova, nu doar pentru că a început să lupte pentru numele pompierilor în rețelele de socializare, dar și pentru că a ajuns pe coperta unei din cele mai cunoscute reviste pentru pompieri din lume.

De mic copil a vrut să facă bine oamenilor, iar asta pentru că a avut un bun exemplu acasă. Tătăl lui Dumitru a fost militar și, după cum spune chiar eroul rubricii de astăzi, el a fost un om foarte bun.

”Avîndu-l ca exemplu pe tatăl meu, de mic am căutat diferite organizații și cercuri cu ajutorul cărora să pot face și eu bine”, povestește Dumitru.

La 18 ani face armata, unde a avut experiența de a curăța de mine terenurile din Transnistria. Iar la 19 ani ia o hotărîre importantă care îi va schimba viața cu totul - Dumitru se angajează ca pompier.


”Chiar dacă la nici un an de cînd m-am angajat am ajuns în reanimare, mulți din colegii mei au crezut că voi ceda și voi renunța la această slujbă. Însă eu am înțeles că totul nu este atît de simplu ca în filme, am înțeles că inamicul este puternic și ca să lupți cu focul nu este chiar atît de ușor”, mărturisește deja fostul pompier.

Siguranță în puterile sale i-a dat și primul caz cînd a reușit să salveze un om din ”gura iadului”, atunci Dumitru a înțeles că soarta lui este să fie pompier.

În anii care i-a dăruit profesiei sale, a fost dat să lupte nu cu focul, dar cu prejudecata oamenilor.

”Nu știu de ce, dar majoritatea oamenilor cred că pompierii întodeauna ajung la incendii beți, fără apă și prea tîrziu. Primul mare încendiu cu care am luptat a fost cel ce a cuprins 9 case de la Botanica. Atunci, după o luptă dură cu focul, am ajuns acasă fericit și așteptam că toate televiziunile să spună cît de bravo am fost și cît de bine am lupat cu inamicul. Dar în față au fost scoase cu totul alte probleme, iar pompierii care și-au riscat viața pentru a stinge incendiul au fost uitați”, spune cu tristețe Dumitru.

Faptul că după vreun incendiu puternic la știri se spunea că pompierii nu au știut să controleze focul și că apa li s-a terminat repede, pe Dumitru îl demoraliza pentru că el era cel care se afla în epicentrul incendiilor și vedea cît este de greu să lupți cu această stihie.

”Aceste știri moral mă ucideau, iar de fiecare dată cînd ajungeam la un nou incendiu și vedeam o clădire în flăcări mă întrebam:

Dima, poate nu se merită să intri acolo. Ai putea să îți pierzi viața, iar oamenii oricum nu o să prețuiască acest lucru! Oricum o să spună că am venit prea tîrziu și fără apă. Aceste gînduri m-au și motivat să lupt pentru numele pompierilor”, a povestit Dumitru.

Din acest moment a început nebunia și drumul către titlul de ”Cel mai cunoscut pompier din Republica Moldova”.

Dumitru Polșcin și-a instalat o cameră de luat vederi la cască, iar atunci cînd mergea să salveze vieți omenești din ”gura iadului” – filma... filma ca să arate oamenilor că a fi pompier, înseamnă a fi un super om, care, fără să se gîndească la riscuri, se aruncă într-o luptă deloc ușoară – FOCUL!

”Atunci cînd veneam acasă după incendii mari din care scoteam oameni decedați, puteam să mă așez pe pat și să stau ore în șir privind doar spre un singur punct fără să spun nimic. Însă, în timp, am înțeles un lucru - dacă vrei să fii un bun pompier, trebuie să lași emoțiile deoparte și să acționezi aici și acum. Deși, atunci cînd intram într-o clădire în flăcări, iar omul care plin de frică se uita cu speranță în ochii mei, simțeam cum prind aripi”, spune fostul pompier.

Incendiile mari de cele mai multe ori mobilizează oamenii ca să sară în ajutor.

La doi ani de la distrugătorul incendiu de la un depozit de la Ciocana, oamenii așa și nu au aflat adevărul din spatele luptei cu flăcările pe care au dus-o pompierii zeci de ore.

Atunci, chiar în primele momente ale luptei cu flăcările, pompierii au înregistrat și prima pierdere. Colegul și tovarășul lor Ivan Nogailîc, în vîrstă de 28 de ani, și-a pierdut viața, încercînd să stingă focul care distrugea depozitul de pe strada Uzinelor.

Dumitru Polşcin spune că, din păcate, oamenii nu știu foarte multe detalii din spatele operațiunii de stingere a incendiului, la fel s-a întîmplat și în cazul celui de la Ciocana.

”Acel incediu a schimbat atitudinea oamenilor față de pompieri, deși chiar și atunci au fost anumite momente neînțelese de oameni. Faptul că de la începutul bătăliei noi deja am înregistrat pierderi de vieți omenești, ne-a distrus emoțional”, a spus într-un interviu pentru Noi.md Dumitru Polșcin.

Deși unii oameni, din necunoștință de cauză, spuneau că pompierii de la noi nu sînt pregătiți să lupte cu incendii atît de mari, totuși, puțini știu că, de fapt, șefii detașamentelor de pompieri, care lucrau la fața locului, au hotărît să lupte din afară cu incediul, deoarece exista un risc foarte mare de prăbușirea a clădirii.

”Atunci exista un risc foarte mare de prăbușire a clădirii. Din această cauză, șefii au luat una dintre cele mai bune decizii și anume de a scoate pompierii din clădire și de a-i pune să lupte cu focul din afară. Această hotărîre a lungit timpul de stingere a încendiului, dar a salvat viața a zeci de pompieri, care ar fi putut fi înăuntru în timpul distrugerii clădirii”, a mai spus Dumitru.

Acesta spune că cel mai trist este că după aceasta foarte mulți oameni comentau în internet că pompierii nu știu ce fac și de ce ar trebui să fie cheltuite atîtea tone de apă fără nici un rost.

”Aceasta a fost o decizie corectă, pentru că mai bine să cheltuim tone de apă, decît să pierdem vieți omenești de dragul unei clădiri din beton”, a mai adăugat Dumitru.

Deși unile voci criticau pompierii, totuși alți oameni au sărit în ajutor și aduceau apă și mîncare salvatorilor care luptau cu acel incendiu distrugător.

”Acest lucru ne-a ajutat să credem în puterile noastre. Îmi amintesc foarte bine un bătrînel care a adus o ladă cu mere și a spus că este tot ce are”, a mai povestit pompierul.

Un alt incident care a cutremurat societatea moldovenească este și explozia de pe bulevardul Moscovei din capitală.

Explozia din sectorul Rîșcani al capitalei a sensibilizat o țară întreagă și a lăsat durere în sufletele celor care şi-au pierdut rudele în cumplita tragedie.

În urma exploziei, care a zguduit sectorul Rîșcani al Capitalei în seara zilei de 6 octombrie, au decedat cinci persoane, printre care un copil de doar 4 ani.

Îndată după tragedie, pe rețelele de socializare au apărut mai multe înregistrări video ale unor băieți, care au ajuns primii la fața locului și au urcat la etajele distruse şi au oferit ajutor celor care erau blocați printre ruinele casei.

Coborînd pe scări, ei s-au întîlnit cu primii pompieri care au ajuns la fața locului și au început imediat operațiunea de salvare. Îndată după acest episod, pe internet a început un val de critică în adresa salvatorilor, care au fost acuzaţi că nu ar fi preluat victimele aduse în brațe de băieții care au intrat primii în clădire şi să le ducă la medicii, care se aflau deja în ograda blocului.

Cel mai cunoscut pompier din Republica Moldova, Dumitru Polșcin, sare în apărarea foștilor săi colegi și explică de ce, la acel moment, angajații Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI (IGSU) au acționat în acest mod.

”Îndată după explozie în internet a apărut un videoclip în care mai mulți băieți ajutau o femeie rănită să coboare scările și să iasă din clădire. În primul rînd acest lucru este o obligație pur omenească de a sări în ajutorul celor care se află în pericol. Ei sînt bravo, ei sînt adevărați eroi și în acel moment au făcut totul corect pentru că ajutau femeia să coboare scările. Atunci cînd la primele etaje ei s-au întîlnit cu primii pompieri veniți la fața locului, în video erau așa voci că iată dragi pompieri dece stați și vă uitați la răniți dar nu ajutați. Iar asta pentru că, pompierii se dădeau într-o parte ca să facă loc oamenilor să coboare. După acest video au apărut critici la adresa pompierilor. Însă puțini știu că potrivit tehnicii, pompierii au acționat corect! Eu făceau loc băieților să coboare jos, iar salvatorii urcau sus ca să salveze oamenii care mureau sub plitele de beton care au fost distruse în timpul exploziei”, a povestit Dumitru.

Plus la toate, potrivit fostului pompier, la etajele de sus erau blocați oameni, viața cărora era pusă în pericol.

”Eu cred că pompierii au făcut totul absolut corect, ei nu au preluat răniții din mîinile unor bărbați puternici care puteau să îi ajute să coboare, dar urcau scările ca să salveze alți oameni care erau răniți sus și puteau să își piardă viața din cauza exploziei. Pompierii au făcut totul corect. Imaginați-vă dacă pompierii în timpul atacurilor sinucigașe din 11 septembrie 2001 din New York ar fi preluat pe scări toți răniții care puteau ieși din clădirile avariate, ei niciodată nu ar fi ajuns sus să salveze alte vieți”, a mai spus Dumitru.

După 15 ani trăți alături de colegii săi și luptînd cu focul, Dumitru a decis să se retragă și a ales o viață mai ușoară. Iar asta, pentru că și-a dat seama că pentru a-și întreține familia și a-și educa copii are nevoie de un salariu mai mare.

”A fost o decizie foarte grea, dar mi-am dat seama că am ajuns la o vîrstă la care în afară de credite nu mai am nicio bază financiară cu care aș putea să ofer un viitor copiilor mei. Eu înțelegeam că îmi iubesc la nebunie lucrul și nu îmi puteam imagina să pot face altceva, dar în același timp realizam că trebuie să fac ceva pentru a le putea asigura un viitor mai bun copiilor mei”, a mărturisit Dumitru.

Așa a ajuns să se despartă de profesia pe care o iubește cel mai mult și să se încadreze într-un domeniu cu tptul diferit, în care continuă să facă lucruri bune pentru omeni. În prezent, acesta este manager de proiecte sociale într-o companie de la noi, în care încearcă să facă ceva frumos pentru Chișinău și pentru oameni. Un ultim proiect realizat de el și echipa în care lucrează a fost să deseneze pereții secției de pediatrie oncologică pentru copii dintr-un spital din capitală.

Deși nu mai este un pompier, acesta va rămîne în istorie ca cel mai cunoscut pompier din Republica Moldova, iar asta pentru că a reușit să ajungă pe coperta uneia din cele mai cunoscute revite din lume.

Plutonier-major al serviciului salvare, a apărut pe coperta revistei americane "International Fire Fighter". S-a întîmplat, după ce pompierul a participat, la sfîrșitul lunii aprilie 2016, la un training de instruire pentru pompieri în statul Indiana, Statele Unite ale Americii. Conferința Internațională pentru instructori de pompieri FDIC 2016 a ținut 10 zile, timp în care mii de pompieri au avut parte de instruiri și aplicații, demonstrîndu-și performanțele, dar și realizînd un schimb de experiență. Aici au participat 30 mii de pompieri din SUA și Canada, Dumitru Polșcin fiind unicul pompier din Europa și respectiv din Republica Moldova. Acasă, pompierul a revenit cu impresii și experiențe de nedescris, dar și cu prieteni și multe diplome.

Datorită faptului că a devenit cunoscut și în rețele de socializare, Dumitru a reușit să aducă în țară și echipaj pentru pompieri în sumă de 25 mii de dolari care a fost donat de SUA, detașamentului de pompieri Centru.

Deși, după 15 ani de luptă zilnică cu focul, Dumitru s-a retras pentru a asigura un viitor mai bun copiilor săi, totuși va rămîne în suflet un pompier care va tresări de fiecare data cînd va auzi sirena. Iar pentru gurile rele va avea un răspuns clar:

”Dacă credeți că pompierii au un lucru ușor și fac prea puține pentru a stinge un incendiu, îmbrăcați costumul de pompier și întrați într-o clădire în flăcări și veți înțelege cît este de greu!”, spune fostul pompier.

Dumitru Polșcin este bărbatul care a luptat și va lupta pentru dreptate și adevăr, el este sufletul curat care vede partea bună a monedei și crede într-un viitor mai bun aici, acasă. El este un exemplu al cetățeanului devotat și al omului care vrea și face doar bine. De la el ar trebui să luăm exemplu cu toții și să fim mai buni cu noi înșine și cu oamenii din jur!

Dacă vrei să fii protagonistul campaniei noastre și să scoți din anonimat lucrurile frumoase sau istoria ta irepetabilă, te îndemnăm să trimiți un mesaj pe adresa electronică a portalului de știri NOI.md: info@noi.md.

Iar noi, în fiecare zi de duminică, te invităm să citești file din istoria unor moldoveni, adevărați urmași ai lui Ștefan.

Alte reportaje din proiectul ”Moldovenii care scriu istoria” puteți găsi aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?