X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

A fugit în Canada pentru o viață mai bună, dar a înțeles că „nicăieri nu-i ca acasă”

25 sep. 2018,, 02:02   Societate
11765 3

Eroul istoriei de astăzi a dorit să își păstreze anonimatul, însă, în același timp, a vrut să dezvăluie istoria vieții sale și să împărtășească experiența trăită de el și familia sa în Canada.

El este un tînăr programator care a visat să ajungă un specialist de succes în Canada. Și nu că n-ar fi reușit să obțină acest succes, dar a înțeles la un moment dat că nicăieri nu e mai bună pîinea decît acasă și că nicăieri nu se va simți mai bine decît acasă.

A decis să plece, sperînd că acolo își va găsi nu doar confortul financiar, dar și pe cel spiritual.

Așa a ajuns ca într-o zi, împreună cu familia, să își strîngă bagajele și să emigreze în Canada.

„Ne-a determinat să luăm această decizie grea situația financiară și speranța că acolo va fi mai bine”, a remarcat bărbatul.


Au găsit un confort financiar, un loc de muncă bun, însă în toți anii trăiți acolo nu au avut parte de ospitalitate și relațiile de prieteni de care se bucurau în Patrie.

„Canadienii sînt mai dispersați, mai reci. Azi muncești cu el cot la cot pentru un proiect și îți este prieten, iar mîine, dacă nu mai ai un loc de muncă comun, te șterg din lista de prieteni de parcă nici nu te-ar fi cunoscut. La ei prietenia nu are nicio valoare, asta ne-a lipsit cel mai mult – relațiile interumane care sînt în societatea noastră. Prietenii din copilărie, colegii de școală, de facultate, altfel spus, relațiile cu oamenii, pe care, deși vorbești rar cu ei, îi simți aproape”, a menționat eroul istoriei de astăzi.

Cu toate că au emigrat pe malul Oceanului Pacific, într-un oraș supranumit „Orașul milionarilor” – Vancouver, totuși acolo nu au găsit căldura oamenilor de acasă.

În trei luni bărbatul a reușit să își găsească un loc de muncă conform specialității. Cea mai grea perioadă a fost atunci cînd era șomer, însă prezența unui venit stabil nu i-a scos din minte gîndul de a reveni într-o zi acasă. Familiei protagonistului rubricii de astăzi i-a fost greu să se obișnuiască cu clima de acolo, moldovenii fiind obișnuiți cu o vreme mai blîndă.

Pe timpul aflării lor în Canada li s-a născut și cel de-al doilea copil. Ulterior nostalgia vremurilor de altă dată, cînd mergi în orice casă și ești primit ca un membru al familiei, a învins și familia a revenit acasă, peste 5 ani. Țara au găsit-o la fel de frumoasă.

„Atunci cînd îmi vedeam copilul plîngînd de dorul casei, mă simțeam un criminal. Bunicii noștri au fost duși silit în Siberia și au revenit acasă, iar eu m-am dus de bună voie în Canada și îmi chinui copiii. Zborul înapoi spre Canada a fost unul decisiv pentru familia noastră. Atunci, băiatul nostru care avea deja 13 ani și care 8 ani din viața sa i-a petrecut în Republica Moldova, a plîns tot zborul pînă la München. Atunci am înțeles că nu mai putem trăi așa și i-am promis băiatului că peste un an vom reveni acasă”, a povestit protagonistul de astăzi.

Copilul în lacrimi și dorul de casă au jucat un rol hotărîtor în decizia de a reveni acasă. Exact peste un an, întreaga familie s-a întors acasă. În prezent, soțul și soția lucrează pentru o companie americană, iar faptul că locuiesc în Republica Moldova nu îi împiedică să muncească pentru un salariu bun și să fie apreciați ca profesioniști.

Mesajul eroului nostru de astăzi este adresat în mod special moldovenilor plecați departe de casă, care, zi de zi, deși au un confort financiar, duc dorul plaiului nostru. El își dorește să vadă cît mai mulți conaționali de-ai noștri revenind acasă, pentru că doar așa se poate contribui la prosperarea țării natale. Șase ani trăiți în Canada l-au făcut să înțeleagă că totuși „nicăieri nu-i ca acasă”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?