Semnificaţia inedită a 7 simboluri pe care le vedem în fiecare zi

1 mai. 2020,, 20:30   Mai multe...
10488 1

În fiecare zi ne lovim de mii de semne şi simboluri, iar pe unele dintre ele le folosim pentru a ne exprima cele mai puternice sentimente, atunci cînd nu găsim cuvintele potrivite.

Dar te-ai întrebat vreodată care este originea acestor simboluri şi dacă le folosim, cu adevărat, în maniera potrivită? Bright Side a făcut o analiză a unora dintre semnele pe care le utilizăm cel mai frecvent în viaţa de zi cu zi şi vine să explice unele dintre ele care, deşi sînt recunoscute la nivel internaţional, au o origine sau o semnificaţie neclară pentru mulţi oameni.

„&": Acest simbol reprezintă conjuncţia latinească „et", echivalentul cuvîntului „şi". Această prescurtare a fost inventată în Roma Antică de Tiro, secretarul personal al lui Cicero. Pentru a face mai rapid procesul scrierii, Tiro a inventat un sistem de abreviere care a devenit cunoscut drept „Notele Tironiene". Cîteva secole mai tîrziu, acest simbol a devenit atît de popular în Europa şi America încît, pentru mult timp, era semnul cu care se încheia alfabetul englez, începînd să fie omis doar la începutul secolului XX. În timp, literele E şi T s-au contopit în simbolul pe care îl folosim astăzi.

Simbolul inimii: În acest caz, lucrurile sînt chiar şi mai simple. În ciuda creedinţelor populare că „dragostea se odihneşte în inimă", toată lumea ştie că forma adevăratei inimi umane are ceva mai puţin în comun cu reprezentarea ei simbolică. Oricum ar fi, există cîteva teorii referitoare la originea acestui simbol. Atunci cînd lebedele se apropie una de cealaltă în mijlocul lacului, forma gîturilor lor se contopeşte într-o formă similară simbolului inimii. În multe dintre culturile lumii aceste păsări reprezintă iubirea, loialitatea şi devotamentul datorită faptului că perechile de lebede stau împreună pentru toată viaţa.

O altă ipoteză este aceea că simbolul inimii a reprezentat mai întîi forma feminină. Susţinătorii acestei teorii arată că simbolul ilustrează forma pelvisului femeii, iar grecii antici erau cunoscuţi pentru că ataşau o semnificaţie specială acestei părţi anatomice a femeii şi chiar au mers mai departe şi au construit un templu special dedicat zeiţei Afrodita. Acesta era unic pentru că era singurul templu din lume în care oamenii venerau partea dorsală feminină.


Simbolul Bluetooth: În secolul X înainte de Hristos, Danemarca a fost condusă de Regele Harald Blåtand, o figură istorică faimoasă pentru unificarea triburilor daneze într-un singur regat. Harald era deseori numit „Bluetooth" pentru că era cunoscut drept un iubitor de afine şi avea mereu pe dinţi pete albăstrui. Tehnologia bluetooth a fost concepută pentru unirea mai multor dispozitive într-o singură reţea. Simbolul reprezentînd această tehnologie este combinaţia a două grafeme folosite de scandinavi: „Hagall" (sau „Hagalaz"), care este corespondentul latinescului „H", şi „Bjarkan“ - echivalentul pentru litera „B". Aceste două iniţiale vin de la numele lui Harald Blåtand. Prima generaţie de dispozitive Bluetooth a fost colorată albastru şi, da, chiar semăna cu un dinte.

Simbolul medical al şarpelui: Nu sînt mulţi cei care ştiu asta, dar simbolul medicinei, un sceptru cu aripi şi doi şerpi încolăciţi a fost adoptat în acest domeniu iniţial din greşeală. Potrivit legendei, zeul grec Homer (sau Mercur, la romani), avea un sceptru magic, Caduceul, care arăta exact ca acest simbol modern şi avea puterea de a opri orice fel de dispute şi de a reconcilia duşmanii, dar nu avea niciun fel e legătură cu medicina.

Adevărul este acela că, acum mai mult de 100 de ani, doctorii din Armata SUA au confundat Caduceul cu Rodul lui Asclepios, care arăta similar, dar nu avea aripi şi era un singur şarpe. Din moment ce Asclepius este zeul grec al medicinei şi leacurilor, eroarea ar putea fi relativ uşor de înţeles, iar ulterior simbolul a prins rădăcini şi este utilizat ca reprezentînd confidenţialitatea medic-pacient.

Simbolul „Power On": îl găsim, practic, pe orice fel de device, dar sînt puţini cei care îi cunosc adevăratele origini. La începutul anilor 1940, inginerii foloseau un sistem binar pentru reprezentarea diverselor comutatoare, unde 1 însemna „on" şi 0 însemna „off". În deceniile următoare, s-a transformat într-un semn care reprezintă un cerc (zero) şi o linie verticală (unu).

Simbolul Peace (Pace): a fost inventat în 1958 în timpul protestelor faţă de armele nucleară. Acesta este o combinaţie între reprezentarea literelor N şi D, care înseamnă „Nuclear Disarmament". În acest tip de comunicare, litera N este transmisă prin ridicarea a două steaguri într-un V inversat, iar litera D este arătată prin susţinerea unui steag îndreptat direct, iar altul în jos.

Semnul OK: Cei mai mulţi oameni interpretează acest gest al mîinii ca un echivalent al cuvintelor „totul este în regulă", „e bine". Oricum ar fi, nu este perceput drept un semnal pozitiv la nivel universal. De exemplu, în Franţa, gestul denotă că persoana către care este direcţionat este zero (adică nu înseamnă nimic). Există mai multe teorii despre originea acestui gest.

Se crede că semnul OK a apărut ca o abreviere vizuală a lui „Old Kinderhook, NY“ - locul de naştere al celui de-al optulea preşedinte american, Martin Van Buren. În timpul campaniei sale electorale, Van Buren a adoptat un pseudonim care venea de la primele litere ale oraşului său natal. Sloganul campaniei sale a fost „Old Kinderhook este O. K.", iar în afişe apărea o persoană care arăta gestul OK.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?