X 
Arşiţa stiri: 188
Jocurile Olimpice stiri: 147
Transnistria stiri: 1457

Semnele de Crăciun-2022

6 ian. 2022,, 19:15   Mai multe...
3297 0

La începutul anului, creștinii ortodocși sărbătoresc Crăciunul. Cu această sărbătoare sunt asociate diferite superstiții, semne și predicții. În ciuda faptului că biserica nu recunoaște oficial superstițiile, credința oamenilor în ele încă nu a scăzut.

Semne populare

Observînd lumea din jurul nostru, strămoșii noștri au dedus o serie de superstiții care au ajuns pînă în zilele noastre sub formă de semne.

Dacă de Crăciun pe cîmpuri este multă zăpadă, atunci va fi o recoltă mare.

Un ianuarie uscat și cu înghețuri înseamnă o vară aridă și fierbinte.

Dacă pe 13 ianuarie, cînd se sărbătorește Anul Nou pe stil vechi, vîntul suflă sinspre Sud, atunci anul va fi cald.


Dacă pe 24 ianuarie va fi cald înseamnă că primăvara va veni devreme. Dar dacă la sfârșitul lunii va fi viscol, atunci vara va fi ploioasă.

Ritualuri

Zilele de la 7 ianuarie pînă la 19 ianuarie este considerat un timp magic în popor, dea ceea el este plin de diferite ritualuri. În această perioadă, se obișnuia să se organizeze festivități în costume și măști și să se colinde – se merge de la o casă la alta, cîntînd și primind pentru asta bunătăți.

În noaptea dinaintea Crăciunului, se ghicea pentru a afla soarta. Unul dintre cele mai comune tipuri este turnarea de ceară.

Ceara topită sau parafina se toarnă în apă. După figura obținută, se determina ce îl așteaptă pe cel ce se ghicește în viitor. Simbolurile clare au o interpretare neechivocă, la figurile neclare descifrarea depinde de interpretarea omului.

În unele tipuri de ghiciri, ceara este înlocuită cu un ou crud, care se toarnă în apă fierbinte. Când albușul se întărește, atunci după forma sa poate fi prezis viitorul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав