De unde provine apa de pe Pămînt. S-a aflat sursa

De unde provine apa de pe Pămînt. S-a aflat sursa

Apa terestră provine de pe asteroizii cu care s-a lovit Pămîntul în urmă cu 3,9 miliarde de ani și nu din nucleele cometelor, arată măsurători efectuate de sonda Rosetta, aflată pe orbită în jurul cometei 67/P Ciurimov-Gherasimenko, pe care a asolizat în noiembrie robotul Philae.

“Tragem concluzia că apa terestră a fost mai probabil adusă de asteroizi decît de comete”, a afirmat la o conferinţă de presă Kathrin Altwegg de la Universitatea din Berna (Elveţia), autorul principal al studiului publicat miercuri în revista americană Science şi menţionat joi de AFP.

Cu ajutorul unui spectrometru, cercetătorii au stabilit că semnătura atomică a moleculelor de apă prelevate în apropierea cometei Ciurimov este foarte diferită de cea a apei de pe Pămînt. Oamenii de ştiinţă măsoară proporţia între deuteriu, izotop al hidrogenului, şi hidrogen (care formează apa în combinaţie cu oxigenul).

“Proporţia de deuteriu în raport cu hidrogenul (în moleculele de apă de pe cometa Ciurimov — n.r.) este probabil cea mai ridicată din toate corpurile sistemului solar', fiind de trei ori mai mare decît cea a apei de pe Terra, a adăugat Altwegg. Astfel, proporţia deuteriu/hidrogen este cu 30-120% superioară celei din moleculele de apă de pe cometa Halley, care aparţine totuşi aceleiaşi familii de comete (numite 'a lui Jupiter'), formate în centura Kuiper (centura de materie primordială ce înconjoară sistemul solar, extinzîndu-se de la orbita planetei Neptun pînă mult în afara sistemului solar).

Un raport deuteriu/hidrogen ridicat 'înseamnă că Ciurimov s-a format la temperatură foarte joasă, probabil la începuturile sistemului solar, acum 4,6 miliarde de ani, a spus cercetătoarea. În schimb, apa găsită pe asteroizi prezintă un raport deuteriu/hidrogen mai mic, mai apropiat de cel al apei terestre.

Cometele sînt bogate în apă, lucru care nu este valabil şi în cazul asteroizilor, unii fiind complet lipsiţi de lichidul absolut necesar vieţii. Pînă în prezent au fost însă inventariaţi mai mulţi asteroizi (650.000) decît comete (4.000), declară pentru AFP Francis Rocard, şeful programului Rosetta de la Centrul naţional de studii spaţiale. 'După părerea mea, rezultatul cercetărilor efectuate cu sonda Rosetta nu dă peste cap lucrurile, dar le face ceva mai complexe decît credeam, întărind în acelaşi timp ipoteza asteroizilor' ca sursă a apei terestre.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load