X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Interconectarea energetică cu România, amînată

14 noi. 2019,, 10:30   Economie
3088 1

În ultima şedinţă, înainte de demisie, Guvernul Maia Sandu a aprobat două proiecte de hotărîre ce permit obţinerea a circa 100 milioane de euro pentru realizarea proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România, faza I”, scrie mold-street.com.

E vorba de proiectele de lege cu privire la ratificarea Acordurilor de finanțare între Republica Moldova şi Asociația Internațională pentru Dezvoltare (Banca Mondială) privind Proiectul de dezvoltare al sistemului electroenergetic, în valoare de 13,1 milioane de euro, și, respectiv, 47,9 milioane de euro.

Integrarea în piața regională de energie electrică a UE

La fel şi a Acordului de grant dintre Republica Moldova, Moldelectrica şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în valoare de 39,94 milioane de euro. Toate au fost semnate pe 26 septembrie 2019.

„Implementarea proiectului de interconectare a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel al României va permite crearea unei piețe de energie electrică transparentă și competitivă, și integrarea în piața regională de energie electrică a Uniunii Europene”, a declarat ministrul Vadim Brînzan.

Resursele financiare acordate sub formă de grant şi împrumut sînt destinate pentru construcția stației Back-to-Back în Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău, construcția liniei electrice aeriene LEA 400 kV Vulcănești – Chișinău, construcția unui nou sediu pentru Moldelectrica, inclusiv a unui nou centru de dispecerat, actualizarea/modernizarea sistemului SCADA/sistemului de management energetic etc.


Valoarea totală a proiectului este de 261 milioane de euro, o parte din resursele financiare necesare pentru implementarea Proiectului sînt acoperite din contul BERD și BEI – în valoare de 80 milioane euro fiecare, o parte de către Banca Mondială prin intermediul Agenției Internaționale de Dezvoltare – în valoare de 61 milioane euro împrumut și, respectiv, o parte de către UE sub formă de grant – în valoare de 39,94 milioane euro, prin intermediul BERD.

Scopul Acordurilor de finanțare constă în asistarea Republicii Moldova în construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România, contribuind astfel la îmbunătățirea eficienței și securității aprovizionării cu energie electrică a consumatorilor Republicii Moldova.

Citește articolul integral pe Mold-Street.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?