Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

Autoritățile Moldovei nu sînt suficient de transparente

26 mai. 2021,, 16:30   Economie
2617 0

Autoritățile Moldovei nu sînt suficient de transparente în gestionarea fondurilor destinate combaterii pandemiei.

Aceste constatări se regăsesc în raportul „Gestionarea fondurilor COVID-19”, realizat în cadrul programului internațional de cercetare Open Budget Survey. În cadrul studiului a fost evaluat managementul fondurilor destinate COVID-19 din 120 de țări în baza a 26 de indicatori. În special, există un grad scăzut de responsabilitate și transparență al autorităților Moldovei în utilizarea fondurilor pentru combaterea pandemiei, cu participare publică minimă, implicare limitată a legislatorilor și instituțiilor de audit și transparență insuficientă în cheltuieli.

Potrivit raportului, aprobarea în luna aprilie 2020 a pachetului de politici fiscale de urgență de către Parlamentul Moldovei denotă carențe la toate cele trei capitole analizate în studiu – transparență, supraveghere, participare. Astfel, transparența a fost limitată atît la aprobarea, cît și la implementare pachetului de urgență, în special în privința stabilirii beneficiarilor, identificării și utilizării resurselor extrabugetare și raportării. De asemenea, a fost limitată supravegherea atît din partea legislatorilor, cît și din partea birourilor naționale de audit.

Nivelul de participare public a fost unul minim. În același timp, Moldova a primit un rating pozitiv la trei indicatori reflectați în raport: informații macroeconomice și bugetare agregate, surse de finanțare și achiziții. În raport este menționat că, la nivel global, pînă la sfîrșitul anului 2020, suma fondurilor alocate pentru depășirea pandemiei a ajuns la aproximativ 14 trilioane de dolari. Mai mult de 2/3 din autoritățile centrale din 120 de țări nu au reușit să gestioneze în mod responsabil pachetele de urgență aprobate pentru a combate pandemia și nu au urmat proceduri transparente de achiziții.

Aproximativ jumătate din țări au ocolit procedurile legislative pentru a introduce pachete de urgență și doar aproximativ 25% dintre auditorii naționali au publicat rapoarte de audit rapide. În același timp, în lume, există exemple pozitive de gestionare responsabile a crize pandemice, chiar și cu resurse limitate. Autorii raportului citează exemplul Paraguayului, unde toate achizițiile legate de pandemie sînt publicate pe un site web specializat. Alte 22 de țări (Canada, Bangladesh, Togo, ș. a.) au constatat impactul disproporționat al pandemiei asupra femeilor și au publicat informații despre politicile care vizează femeile. Totodată, în Sierra Leone auditorul național a furnizat date de audit în timp real, bazîndu-se pe experiența crizei provocate de Ebola. Raportul privind gestionarea fondurilor COVID-19 la nivel global poate fi vizualizat pe pagina web www.internationalbudget.org/covid/.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?