X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Scădere de venituri în sectorul comunicațiilor electronice

13 iun. 2018,, 15:21   Economie
2621 0

În Moldova, volumul total al vînzărilor în sectorul comunicațiilor electronice în primul trimestru al anului 2018 s-a cifrat la 1 miliard 493 milioane de lei, în scădere cu 4,8% față de aceeași perioadă din 2017.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), citate de Noi.md, în primele trei luni ale anului curent, volumul total al veniturilor provenite din activităţile desfăşurate în sectorul comunicaţiilor electronice (telefonie mobilă și fixă, Internet mobil și Internet fix, transmisie şi retransmisie a programelor audiovizuale, alte activități în domeniul comunicaţiilor electronice) a scăzut, faţă de primul trimestru al anului trecut, cu 4,8% şi a însumat 1 mld. 493 mil. lei. Aceste date se conțin în Raportul privind evoluţia pieţei de comunicaţii electronice în primul trimestru al anului 2018, publicat pe pagina web oficială a ANRCETI.

Agenția menționează că scăderea atestată în perioada respectivă a fost cauzată de diminuarea veniturilor din vînzarea serviciilor de telefonie fixă, de transmisie şi retransmisie a programelor audiovizuale, de telefonie mobilă, precum și a veniturilor din alte activități în domeniul comunicaţiilor electronice. Pe piața serviciilor de telefonie fixă vînzările au scăzut cu 21,8% și au totalizat 143,1 mil. lei, iar pe cea a serviciilor de transmisie şi retransmisie a programelor audiovizuale – cu 10,2% și au însumat 58,9 mil. lei. Volumul vînzărilor pe piața serviciilor de telefonie mobilă s-a micșorat cu 5,4% și a alcătuit 749,1 mil. lei, iar veniturile din alte activități în domeniul comunicaţiilor electronice s-au diminuat cu 4,6% și au totalizat 152,3 mil. lei.

În aceeași perioadă, volumele de vînzări ale serviciilor de acces la Internet mobil și la Internet fix au continuat să înregistreze creșteri notabile. Veniturile obținute din vînzarea serviciilor de acces la Internet mobil în bandă largă au crescut cu 20,8% și au atins cifra de 244,3 mil. lei, iar vînzările serviciilor de acces la Internet fix au sporit cu 5,8% și au însumat 315,1 mil. lei.


Perpetuarea tendințelor negative pe piețele de telefonie fixă și de telefonie mobilă este cauzată de schimbarea preferințelor de consum ale utilizatorilor de servicii de la telefonia fixă la telefonia mobilă și de la telefonia mobilă la serviciile alternative de comunicare prin Internet care sînt mai ieftine sau se oferă gratuit (aplicaţii OTT: Skype, Viber, WhatsApp, etc.).

ANRCETI consideră că această tendință, atestată și pe piețele de telefonie din țările europene, va fi mai pronunțată în următorii doi-trei ani, cînd majoritatea consumatorilor vor utiliza serviciile de comunicații mobile prin intermediul smartphone-urilor.

ANRCETI elaborează şi publică pe pagina sa web oficială rapoarte trimestriale despre evoluţia pieţei de comunicaţii electronice cu începere din anul 2012. Rapoartele sînt întocmite în baza datelor statistice prezentate ANRCETI de către furnizorii care activează în sectorul comunicaţiilor electronice

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?